6 mai 2012

Învestitura preşedintelui Putin, în stil rusesc

Foto: RIA Novosti

În Marele Palat al Kremlinului se încheie pregătirea pentru inaugurarea preşedintelui rus. Ea va avea loc pe data de 7 mai. Ceremonia festivă de preluare a funcţiei de şef al statului este organizată până în cele mai mici detalii.
Trompetele şi tobele Orchestrei Prezidenţiale strălucesc, Garda Regimentului de la Kremlin este pregătită pentru răsunătorul „Ura!”, bucătarii fac ultimele retuşuri în meniul banchetului.

În Rusia ceremonia de învestitură a avut loc de cinci ori. Pentru prima dată, ea s-a organizat în anul 1991, când a fost învestit Boris Elţîn. Atunci au fost elaborate principalele etape ale ritualului. În prezent, în societatea rusă, ca şi în cea din alte ţări dezvoltate, există preferinţe politice dintre cele mai diferite, menţionează Vladimir Rimski, politolog la Fondul „Indem”.

 

„În această situaţie, noi observăm adesea că ne unesc tocmai simbolurile. Adică fiecare înţelege acest simbol în felul său, însă pentru cei mai mulţi el este important. Şi pentru ca totuşi concetăţenii noştri să simtă o anumită unitate cu organele puterii, cu cel mai înalt demnitar din stat, trebuie desfăşurată această ceremonie.

Ea are şi o semnificaţie internaţională, deoarece demonstrează care sunt interesele Rusiei, cum este construită la noi unitatea dintre putere şi popor”.

În timpul învestiturii, preşedintele, punând mâna pe textul Constituţiei, va depune Jurământul. El conţine 33 de cuvinte. Şi include şi noţiuni precum respectarea şi ocrotirea drepturilor şi libertăţilor omului şi cetăţeanului, slujirea loială a poporului şi apărarea suveranităţii, securităţii şi integrităţii statului. În timpul ceremoniei, şefului statului i se vor înmâna însemne deosebite de distincţie. Este vorba despre Drapelul Prezidenţial şi Însemnul Preşedintelui Rusiei, care reprezintă o cruce de aur, emailată cu rubine, având înfăţişată stema Rusiei. Pe reversul său este inscripţionată deviza: „Utilitate, cinste şi slavă”.

Jurământul este depus în prezenţa reprezentanţilor puterii executive, legislative şi judecătoreşti. La ceremonie sunt invitaţi şi reprezentanţi ai principalelor confesiuni, cavaleri ai Ordinului „Sfântul Apostol Andrei Întâistătătorul”, Eroi ai Rusiei, cavaleri ai Ordinului „Pentru meritele aduse Patriei”, şefi ai reprezentanţelor diplomatice, reprezentanţi ai organizaţiilor publice, cercurilor de afaceri, ziarişti. După ce şeful statutul va depune Jurământul, preşedintele Curţii Constituţionale va anunţa preluarea funcţiei de preşedinte, urmând imnul de stat al Rusiei, iar deasupra reşedinţei şefului de stat se va înălţa Drapelul Prezidenţial. Apoi preşedintele va ţine un discurs, iar la încheierea lui va fi lansat un foc de artilerie din 30 de salve. După încheierea ceremoniei, în Piaţa Catedralelor din Kremlin, şefului statutului, în calitate de comandant suprem, i se va prezenta componenţa Regimentului Prezidenţial.

Ritualurile sunt salutate şi în viaţa personală a fiecărui om, spune politologul Aliona Avgust.

„Noi ne marcăm ziua de naştere, deşi, de fapt, este o zi obişnuită. Noi sărbătorim anumite date. La fel stau lucrurile şi cu învestitura, care este un ritual de transmitere a puterii. La noi nu este monarhie. Însă trebuie să existe o ceremonie de primire a mandatului prezidenţial. Este o altă problemă ce atitudine avem faţă de ea. Unii nu se dezlipesc de ecranul televizorului, urmărind cu respiraţia tăiată întreg ritualul, alţii au o părere critică. Cred că cel mai mare reproş are legătură cu banii care se cheltuiesc pentru această ceremonie. Probabil, ca întotdeauna, adevărul este undeva la mijloc, când nu se cheltuiesc mulţi bani, însă semnificaţia ceremoniei se păstrează”.

Cerinţele vestimentare sunt destul de democratice. Culorile calme gri, negre şi albastre ale hainelor nu s-au respectat întotdeauna. Unii îşi amintesc că la una dintre cele cinci ceremonii anterioare doamnele în costume colorate semănau cu o grădină în floare. Unele dintre ele chiar au încălcat lungimea de protocol a rochiei cu trei-patru centimetri mai sus sau mai jos de genunchi. Printre bărbaţi nu prea sunt iubitori de modă îndrăzneaţă. În ceea ce priveşte meniul banchetului, el va fi generos şi delicios şi, cel mai probabil, se va da întâietate bucătăriei naţionale. Bucătarii încă îl ţin secret.

Sursa: Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu