9 mai 2012

Al Doilea Razboi Mondial - partea 1, date generale

Maresalul Gheorghi Jukov, Maresalul Bernard Montgomery si Maresalul K. Rokosovski la Poarta Brandenburg in iulie 1945
Foto: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Allies_at_the_Brandenburg_Gate,_1945.jpg

Al Doilea Razboi Mondial a fost un război global care a început  în anul 1939 şi s-a încheiat în 1945. Acesta a implicat marea majoritate a natiunilor lumii, incluzand marile puteri care au format două alianţe militare opuse: a Aliaţilor şi a Axei. A fost cel mai intins război din istorie, cu mai mult de 100 de milioane de oameni implicati direct în unităţi militare. Într-o stare de "război total", participanţii principali si-au pus la dispozitie intrega lor capacitate economica, industriala si ştiinţifica in actul de război, stergandu-se distincţia între resursele civile şi cele militare. Marcat de evenimente semnificative care au implicat moartea în masă a civililor, incluzand Holocaustul şi folosirea armei nucleare, in urma razboiului au rezultat peste 70 de milioane de decese. Aceste rezultate fac din acest război cel mai devastator conflict din istoria omenirii.

Cele mai importante state care au alcatuit alianta Aliatilor au fost: Uniunea Sovietica (1941-45) (Iosif Stalin), Statele Unite ale Americii (1941-45) (Franklin Roosvelt), Marea Britanie (Winston Churchill), China (1937-45)  (Chiang Kai-Shek). In paranteza sunt mentionati conducatorii lor. La fel, din Axa au facut parte: Germania (Adolf Hitler), Japonia (1937-45) (Hirohito), Italia (1940-43) (Benito Mussolini), Romania (1941-44) (Ion Antonescu).

Inceputul Razboiului este considerat a fi pe data de 1 Septembrie 1939 cand Germania invadeaza Polonia. Doua zile mai tarziu, Marea Britanie si Franta declara razboi Germaniei. Data exacta a sfarsitului Razboiului nu este unanim acceptata de toate statele. Cu toate acestea, Ziua Victoriei este considerata in Europa pe data de 8 Mai 1945 (9 Mai in Rusia si statele fostului bloc socialist, datorita diferentei de fus orar), desi dupa aceasta data Razboiul a continuat pana la capitularea oficiala a Japoniei, la 2 Septembrie 1945.

Pierderile inregistrate de cele doua aliante in aceasta perioada sunt de peste 16 milioane de militari si 45 de milioane de civili in randul Aliatilor si peste 8 milioane de militari si 4 milioane de civili in randul tarilor Axei; insumand un total de peste 73 de milioane de morti. Dintre toate tarile, cele mai mai pierderi omenesti le-a inregistrat Uniunea Sovietica cu peste 23 de milioane de decese.

Ca urmare a Victoriei inregistrata de tarile Aliantei, Uniunea Sovietica si Statele Unite ale Americii se dezvolta ca super-puteri mondiale, fapt ce duce la instalarea intre ele la asa-numitul "razboi rece" care urmeaza sa dureze inca 45 de ani dupa aceea. Tot ca urmare a celui de-al Doilea Razboi Mondial se infiinteaza Organizatia Natiunilor Unite, in intentia prevenirii unui alt conflict asemenator. Emanciparea data de razboi duce la accelerarea procesului de decolonizare a teritoriilor din Asia si Africa, in timp ce tarile Europei incep un progres de uniune europeana.

Surse:

In romaneste de: Rafil News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu