10 mai 2012

Ei trebuiau să învingă şi au învins

Mormântul Soldatului Necunoscut, Paris - Foto: Flickr.com/Le Yaude/cc-by-nc-sa 3.0

Se schimbă generaţiile, trec deceniile, însă Victoria asupra nazismului în anul 1945 reprezintă unul din principalele evenimente istorice pentru milioane de oameni de pe planetă. ONU a declarat zilele de 8 şi 9 mai Zilele Memoriei şi Concilierii. În Rusia Ziua Victoriei este sărbătorită pe larg de întregul popor. Locuitorii multor ţări omagiază eroii celui de-al Doilea Război Mondial.

Organizaţiile de veterani din Polonia îşi desfăşoară activităţile pe ziua de 8 mai. Ziua următoare veteranii polonezi sunt invitaţi de Ambasada Rusiei la ceremonia de depunere a coroanelor de flori la memorialele închinate soldaţilor sovietici care şi-au dat viaţa pentru eliberarea acestei ţări.

În Germania, evident, acest eveniment nu se marchează la fel de grandios ca în Rusia. Pentru ea, aceasta a însemnat înfrângerea şi capitularea, menţionează Alexander Rahr, politolog german şi jurnalist: „Pe 9 mai vor fi depuse coroane de flori la o mulţime de monumente ridicate aici în memoria soldaţilor sovietici. La ceremonii vor participa reprezentanţi ai ambasadelor şi instituţiilor oficiale din Rusia şi ţările CSI, o parte a diasporei ruse care locuieşte în Berlin şi suburbiile lui şi unii politicieni de stânga din Germania, ai căror strămoşi au participat la lupta împotriva nazismului în direct sau au fost închişi în lagărele de concentrare. La Ambasada Rusiei vor fi invitaţi veterani sovietici, mulţi dintre ei locuiesc în Germania”.

Pe 8 mai la Paris, în Piaţa De Gaulle, la Mormântul Soldatului Necunoscut preşedintele Franţei va lua parte la ceremonia de depunere a coroanelor de flori la care sunt prezente şi unităţi militare, însă nu are loc o paradă, relatează politologul francez Dmitry de Kochko: „În Franţa, ziua de 8 mai este încă în memorie, însă, în principal, se marchează concilierea cu Germania. Evident, se subliniază victoria asupra nazismului. Păcat că în ultimii ani francezii au început să-şi uite istoria. Mulţi dintre ei sunt convinşi că victoria asupra nazismului s-a datorat debarcării în Normandia a Forţelor Aliate pe 6 iunie 1944. La orele de istorie este dat uitării rolul Armatei Sovietice, inclusiv al Stalingradului şi Kurskului. Sper că în viitor, când se va aniversa Bătălia de la Stalingrad, vom putea reaminti opiniei publice franceze ce preţ au plătit poporul rus şi popoarele sovietice pentru a obţine victoria asupra nazismului”.

În Statele Unite, pe 25 aprilie are loc una din cele mai emoţionante manifestări. În această zi, în 1945, trupele URSS şi SUA ale Alianţei Antihitleriste s-au întâlnit pe râul german Elba. În cinstea acestui eveniment la Washington la Cimitirul Arlington se desfăşoară o ceremonie festivă. La monument sunt depuse coroane de flori din partea Ambasadei Rusiei şi altor ţări şi departamentelor americane.

Sursa: Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu