7 mai 2012

Francois Hollande - preşedinte al Franţei


Francois Hollande - Foto: Yahoo.com

Francois Hollande a ieşit învingător la alegerile prezidenţiale din Franţa. Conform datelor MAI ale ţării, pentru el au votat 51,76% dintre francezi, iar pentru preşedintele în exerciţiu, Nicolas Sarkozy – 48,33%.

După 17 ani, forţele de stânga ajung din nou la putere. Preşedintele în exerciţiu şi-a recunoscut înfrângerea şi a decis să părăsească marea politică.

Francois Hollande obţine peste 50% dintre voturi şi devine al doilea preşedinte socialist după Francois Mitterrand din istoria republicii. În primele sale discursuri, el s-a declarat „preşedinte al tinerilor” şi „preşedinte al echităţii”. El a numit drept prioritate şcolile, învăţământul, menţinerea modelului social şi refacerea producţiei, de asemenea, ieşirea din criză şi dezvoltarea economică a Europei. Unele dintre principalele puncte ale programului său electoral sunt reducerea şomajului şi crearea a 150 de mii de locuri de muncă. În situaţia actuală, pentru francezi cuvintele despre combaterea şomajului sunt ca un balsam pentru suflet. La fel ca şi intenţia de a-i pune la punct pe bogaţi prin introducerea unui impozit de 75% pentru cei cu venituri anuale de peste 1 milion de euro.

 

Duminică seara, mulţi francezi au vrut să se afle în centrul vieţii politice. Cu o oră înainte de facerea bilanţului, pe străzile de lângă sediul Partidului Socialist şi în faţa sălii unde s-au adunat membrii partidului de dreapta al Uniunii pentru Mişcarea Populară nu se putea trece. Drapele şi placarde cu lozinci de genul „Franţa puternică” la cei care au vrut să rămână cu Sarkozy şi „Schimbări. Acum” – în mâinile celor care au avut încredere în Hollande. Pe străzi au fost instalate ecrane LCD mari, cu scorul fiecărui candidat. La ora 20:00, Franţa a aflat numele noului preşedinte.

În acest timp, Hollande era aşteptat în Piaţa Bastilia din Paris, loc tradiţional pentru mitingurile susţinătorilor forţelor de stânga. Nicolas Sarkozy avea planificată o acţiune în Piaţa Concordiei. Spre seară, când în Piaţa Bastiliei deja nu mai erau locuri libere, în Piaţa Concordiei încă se plimbau turiştii. Susţinătorii ştiau că Sarkozy va veni acolo doar în caz de victorie. Partidul pregătise deja câteva tiruri, aparatură de iluminat pentru a organiza rapid o scenă. Însă pregătirile au fost inutile.

Sarkozy s-a limitat la un discurs în cadrul sediului temporar al partidului. Preşedintele în exerciţiu al Franţei a numit victoria lui Hollande alegerea democratică a francezilor.

„Vreau să mulţumesc francezilor pentru cinstea pe care mi-au făcut-o şi pentru dreptul oferit de a fi preşedinte timp de cinci ani. Din primul până la ultimul minut, eu am făcut totul pentru a-i proteja pe francezi de crizele fără precedent din ultimii cinci ani şi pentru ca Franţa să iasă din ele puternică. Plec cu sentimentul de admiraţie, pentru că francezii sunt capabili să depăşească cele mai dificile situaţii. Îmi iau răspunderea pentru această înfrângere. Eu am fost şeful statului. În cazul în care se înregistrează un insucces, prima persoană din stat trebuie să-şi asume răspundere”.

După 35 de ani de carieră politică se pare că Sarkozy vrea să iasă din politică şi, după cum a declarat el, să devină „un francez printre alţi francezi”, adică un cetăţean de rând.

La rândul său, în primul său discurs, Francois Hollande, în noul său statut, a numit misiunea sa înflorirea şi dezvoltarea Europei.

„Sper că astăzi Europa se uită la noi. Şi sunt convins că atunci când rezultatele vor fi anunţate, cele mai multe ţări europene vor avea un sentiment de uşurare şi speranţă că ideea măsurilor de austeritate nu este veşnică. De acum înainte, misiunea mea este următoarea: sporirea locurilor de muncă, înflorirea viitoare a Europei. Acesta este primul lucru pe care îl spun partenerilor noştri europeni şi îndeosebi Germaniei, în numele prieteniei care ne leagă şi în numele răspunderii care ne uneşte”.

Nu a mai rămas mult de aşteptat până când se va afla ce cale va urma Hollande şi dacă el va fi susţinut de întreaga Franţă. Învestitura lui va avea loc pe data de 15 mai.

Sursa: Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu