2 ianuarie 2012

Riscurile scutului antirachetă în România sunt mai mult decât evidente

Foto: Vocea Rusiei
În România a intrat în vigoare legea care permite amplasarea pe teritoriul ei a elementelor apărării antirachetă a NATO. Moscova a declarat în repetate rânduri că vede în planurile de amplasare a scutului un pericol la adresa forţelor sale de descurajare nucleară [..]

De ce riscuri trebuie să ţină cont ţara, în cazul dat România, care pune la dispoziţie teritoriul său în vederea amplasării elementelor de apărare antirachetă ale NATO? l-am întrebat pe Viktor Litovkin, expert la publicaţia rusească "Viziune Militară Independentă".

„Ea trebuie să ţină cont de faptul că în cazul unui conflict între SUA şi Rusia, pentru asigurarea deplasării rachetelor noastre către ţintă, prima lovitură va fi aplicată asupra sistemelor terestre ale apărării antirachetă. Aceasta este logica militară”.

De ce NATO nu accepta propunerile ruseşti privind crearea unui scut european comun, bazat pe principiul sectorial? Poate că însăşi ideea este irealizabilă?

„Este absolut realizabilă. Trebuie ca ambele sisteme să aibă un singur sistem informaţional. Dacă ipotetica rachetă iraniană va fi lansată în Europa, atunci ea va trece inevitabil prin teritoriul Rusiei, care, fireşte, nu va ignora acest lucru. Viaţa ne împinge la colaborare în faţa unui pericol comun. Însă SUA nu se grăbesc”, consideră expertul rus.

În replică la planurile NATO de a amplasa rachete interceptoare în Spania şi Olanda, complexe mobile în Polonia şi România, radar în Turcia şi „ceva antirachetă” în Georgia, Rusiei îi este suficient să desfăşoare complexul de rachete Iskander în Kaliningrad [..]

Sursa: Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu