7 ianuarie 2012

Europa: pierderea identităţii

Foto: Flickr.com
2011 a devenit unul din cei mai contradictorii ani din istoria contemporană a Europei. UE a reuşit să evite crahul, iar fluctuaţiile cursului euro nu au fost distrugătoare. Însă, există temeiuri serioase pentru a afirma că principalele greutăţi îi aşteaptă pe europeni în viitor şi ele vor fi sistematice.
Principalul duşman al „Europei unite” se află tocmai în inima ei - la Bruxelles. Birocraţii europeni au început să edifice o clădire comună pentru toţi, fără a se gândi cine va trăi în ea. Ei sunt convinşi că în „Europa nouă” vor trăi „oameni noi” liberi de prejudecăţi rasiale şi naţionale, care au uitat ofensele reciproce de sute de ani şi modurile de viaţă tradiţionale.

Însă o dată cu începerea crizei financiare a devenit clar că cetăţenii europeni, care nu mai sunt despărţiţi prin barierele vizelor şi valutelor, sunt totuşi dezbinaţi mai mult decât în anii 1970-1980. După cum remarcă just publicaţia italiană Limes, acum Europa trece nu prin criza euro, ci prin criza propriei identităţi. Pentru ca statul european unic să fie rezistent, arhitecţii lui au nevoie de existenţa unei naţiuni unite. Însă aceasta este o sarcină foarte grea. După cum reaminteşte publicaţia „nici o dată în istorie lituanienii şi ciprioţii, slovacii, italienii şi estonienii, englezii şi austriecii, fără a mai vorbi de francezi şi germani, nu au trăit sub un singur acoperiş, nu au împărţit pâinea de fiecare zi, gândurile şi sentimentele adânci”.

Sursa: Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu