23 aprilie 2012

Fapta eroică a strămoşilor consolidează spiritul urmaşilor

Foto: RIA Novosti

Astăzi, 23 aprilie, în Rusia începe acţiunea „Panglica Sf. Gheorghe”, consacrată Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Până pe 9 mai, în capitală şi în regiunile ruseşti, în oraşele din multe ţări ale lumii vor fi împărţite milioane de panglici negru-portocalii. Ele sunt puse pe haine, genţi, pe antele maşinilor.

Panglica Sf. Gheorghe este un atribut al principalelor decoraţii de luptă ale Imperiului Rus, URSS şi Rusiei contemporane. Pentru prima oară, ea a apărut pe uniforma militară împreună cu ordinul Sf. Gheorghe în anul 1769. De atunci, culorile negru-portocaliu sunt considerate în Rusia un semn al vitejiei şi gloriei militare. În anii celui de al Doilea Război Mondial ele au renăscut pe ordinul sovietic al Gloriei, iar apoi pe medalia „Pentru Victorie”. În Rusia nouă a fost refăcut şi ordinul Sf- Gheorghe.

În 2005, în preajma celei de a 60-cea aniversări a Marii Victorii, „Asociaţia studenţească” din Rusia cu sprijinul RIA Novosti a decis să atragă atenţia opiniei publice asupra istoriei Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Voluntarii au împărţit pe străzi panglici negru-portocalii simbolice, pe care era scrisă adresa site-ului, unde orice doritor putea face cunoştinţă cu materialele din arhivă. În mod neaşteptat pentru organizatori, acţiunea a cuprins milioane de oameni nu numai din Rusia, ci şi de peste hotare.

Cele mai active ţări participante la acţiune au fost Ucraina, Estonia, Letonia, Grecia, Islanda, Italia, Germania, Marea Britanie, SUA, Canada, Argentina, China şi Macedonia. Acţiunea „Panglica Sf. Gheorghe” a devenit o bună tradiţie.

După cum a demonstrat sondajul efectuat de portalul SuperJob.ru, majoritatea ruşilor nu numai că aprobă total desfăşurarea acestei acţiuni în fiecare an, ci şi participă activ la ea.

"Astăzi, Panglica Sf. Gheorghe – este simbolul mişcării publice internaţionale. Anul acesta, cu forţele „Asociaţiei studenţeşti” vor fi împărţite circa 3 milioane de panglici", relevă şeful acestei acţiuni, Vasili Ovcinnikov.

„Pentru prima oară, partenerul nostru este Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei. Deja panglicile au fost trimise ambasadelor Rusiei din 92 de ţări. Pe site-ul nostru (www.cco.ru) va fi lansat blocul programului, care va informa despre locul dintr-o ţară sau alta unde poate fi primită panglica: în ce oraş şi pe ce adresă”.

Sursa: Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu