28 aprilie 2012

Cooperarea ruso-chineză: interese comune, probleme comune

Foto: EPA

Rusia şi China au început duminică mari aplicaţii militaro-maritime comune, la care participă 25 de nave şi submarine, peste 20 de avioane şi elicoptere, subunităţi cu destinaţie specială. Aplicaţiile au un caracter militar preponderent şi vor dura până pe 27 aprilie.

În timpul aplicaţiilor se va pune accentul pe folosirea în luptă a forţelor militaro-maritime: părţile vor perfecţiona (între altele cu tiruri) sarcinile  apărării antisubmarin şi antiaeriene, lupta împotriva navelor inamicului, acţiunile submarinelor şi însoţirea convoaielor. De asemenea este perfecţionată aprovizionarea detaşamentelor navelor pe mare. Componenta umanitară se referă în principal la sarcini de luptă împotriva pirateriei şi operaţiile de căutare - salvare.

Aplicaţiile au loc pe teritoriul Chinei, căreia îi revin 16 nave şi şalupe de luptă, două submarine şi două nave auxiliare. Partea rusă va acorda pentru participarea la aplicaţii un detaşament de nave de luptă în componenţa crucişătorului purtător de rachete „Vareag”, trei nave antisubmarin „Amiral Vinogradov”, „Mareşal Şapoşnikov” şi Amiral Tribuţ”, care se înapoiază din zona Cornului African. Aceste nave reprezintă nucleul forţelor maritime din Oceanul Pacific. În afară de ele, la aplicaţii participă trei nave auxiliare ale Flotei Navale a Rusiei.

Trebuie relevat faptul că aplicaţiile au loc în perioada unei înăspriri a divergenţelor teritoriale dintre China şi vecinii ei. De asemenea, practic alături se desfăşoară aplicaţiilor Forţelor Maritime ale SUA şi Filipinelor. Între China şi Filipine există divergenţe legate de un grup de insule din Marea Chinei de Sud.

Ţinând cont de acest lucru, aplicaţii comune cu China sunt un răspuns evident la problema poziţiei Chinei faţă de divergenţele teritoriale ale Rusiei şi Japoniei cu privire la insulele Kurile de Sud. Poziţiile Rusiei şi Chinei în această problemă se apropie şi mai mult şi datorită faptului că în spatele oponenţilor ambelor părţi stau SUA.

O altă temă sunt relaţiile reciproce din triunghiul China-Rusia-India, deoarece istoria relaţiilor dintre India şi China este destul de complicată. Totodată, ultimii ani demonstrează permanent încălzirea relaţiilor dintre Beijing şi Delhi, păstrându-se în acelaşi timp şi relaţiile amicale ale acestor doi giganţi asiatici cu Moscova. Luna aceasta la Moscova a avut loc întâlnirea miniştrilor de Externe ai Rusiei, Chinei şi Indiei – RIC, care a demonstrat existenţa unor interese comune şi disponibilitatea de a le apăra. Mult mai multe lucruri unesc, decât despart cele trei ţări, care în multe privinţe stabilesc situaţia din zona Asiei şi Pacificului: problema afgană, evenimentele din Orientul Mijlociu, Peninsula Coreeană, situaţia din jurul Iranului. În fine, cele trei ţări au opinii apropiate în privinţa cooperării în sfera economică.

Drept urmare, devine reală apropierea dintre India şi China, iar Rusia contribuie de mult timp la acest lucru.

Sursa: Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu