30 aprilie 2012

Saakaşvili este dispus să demisioneze pentru Abhazia şi Osetia de Sud

Mihail Saakaşvili - Foto: Kurs.ru

Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a declarat că este gata să demisioneze şi să-şi „taie o parte din corp” în schimbul restituirii Abhaziei şi Osetiei de Sud.

Într-un asemenea mod original preşedintele georgian a reacţionat la declaraţia făcută, în ajun, de omologul său rus.

Într-un interviu acordat posturilor de televiziune ruseşti, Dmitri Medvedev la numit pe Saakaşvili o „nulitate” în politică. Potrivit lui Medvedev, mai devreme sau mai tîrziu, Saakaşvili va părăsi arena politică, iar Moscova este dispusă să restabilească integral relaţiile diplomatice cu Georgia după schimbarea liderului de la Tbilisi.

Medvedev a subliniat că Georgia şi poporul georgian sînt apropiate şi dragi Rusiei, „în pofida declaraţiilor unor politicieni de la Tbilisi”.

„Dacă ei sînt dispuşi să restituie Georgiei teritoriile ocupate şi să-şi evacueze de acolo trupele militare, eu sînt dispus chiar astăzi să merg şi să semnez acordul privind demisia guvernului. Ei spun că vor restabili relaţiile cu Georgia după plecarea mea. Nici o problemă, eu plec, dar să întoarcă teritoriile”
, a declarat Saakaşvili, joi, presei georgiene în timpul vizitei efectuate la noul autodrom deschis la Rustavi.

Însă liderul georgian este convins că declaraţiile Kremlinului privind dragostea faţă de poporul georgian şi disponibilitatea de a restabili relaţiile sînt o minciună.

Sursa: Noi.md

Guvernul României a căzut

Mihai Razvan Ungureanu - Foto: Rawstory.com

Moţiunea de cenzură a opoziţiei din Parlamentul României a trecut cu 235 de voturi "pentru", Guvernul Ungureanu fiind demis, notează mediafax.ro. Anunţul a fost făcut de senatorul PNL, Dan Radu Ruşanu, care iniţial a anunţat 236 de voturi "pentru".

"Nu mi-am spus ultimul cuvînt!", a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.

Moțiunea de cenzură "Opriți Guvernul șantajabil. Așa nu, niciodată!" a fost inițiată de deputații și senatorii, aparținînd grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat (PSD) și grupurilor parlamentare ale Partidului National Liberal (PNL) din Camera Deputaților și Senat.

Sursa: Noi.md

29 aprilie 2012

Vestul a lăsat Libia în voia sorţii


Foto: EPA

După căderea regimului Gaddafi, vestul a lăsat Libia în voia sorţii, a declarat fostul lider al rebelilor libieni, fostul premier al ţării Mahmoud Jibril după încheierea forumului internaţional de la Bruxelles.

Libia, în adevăratul sens al cuvântului, dispare de pe harta lumii. Clanurile din estul ţării şi-au declarat autonomia faţă de Tripoli. Analiştii europeni se tem că se va forma o zonă extinsă „a nimănui” care va nimeri sub controlul liderilor clanurilor locale. Experienţa Somaliei şi a altor ţări din Africa atestă că aceste teritorii devin pseudo-state criminale, specializate pe piraterie, comerţul cu arme, droguri şi oameni.

Sursa: Vocea Rusiei

Nicolas Sarkozy, finanţare uriaşă de la Gaddafi

Nicolas Sarkozy, Muammar Al-Gaddafi - Foto: Yahoo.com

Potrivit unui document oficial libian din 10 decembrie 2006, regimul Gaddafi a deblocat suma de 50 de milioane de euro pentru campania lui Sarkozy din 2007 [...]

Saif al-Islam Gadhafi a declarat, în martie 2011, într-un interviu acordat Euronews, că tatăl său a contribuit la campania lui Sarkozy din 2007.

Președintele francez a respins categoric acuzațiile [...]

Sursa: Yahoo.com

Luptă a drapelelor în Moldova


Foto: Flickr.com/Aurelian Săndulescu/cc-by

Şase oraşe din Moldova au renunţat la drapelul de stat. Mult aşteptatul preşedinte al Moldovei încă nu a reuşit bine să preia funcţia că în unele locuri ale ţării nu este aşteptat. Pur şi simplu lumea nu vrea să-l vadă. Nici pe el, nici actualul drapel de stat.

Nicolae Timofti devine persona non grata într-o serie de oraşe moldoveneşti, care, în semn de protest faţă de politica de românizare a ţării, şi-au declarat simbol de stat steagul istoric al Principatului Moldovei. Drept urmare, Timofti a fost obligat să-şi anuleze vizita sa în aşa-numita capitală de nord a ţării, Bălţi. Aici oamenii intenţionau să-l primească cu lozinca „Aici nu este România” şi o acţiune de protest în masă.

Lui Timofti s-a vrut să i se amintească despre cuvintele sale în calitate de preşedinte cum că, mai devreme sau mai târziu, Moldova va deveni parte a altei ţări. Deja la intrare în oraş s-a instalat un banner cu inscripţia „Teritoriu liber de Alianţa pentru Integritate Europeană".

În ajun, Consiliul Municipal a decis să se închine drapelului roşu-albastru al domnitorului Ştefan cel Mare şi să nu se subordoneze, după cum declară ei, „deciziile antipopulare ale centrului”.

Tarifele şi preţurile cresc vertiginos, populaţiei îi ajung banii doar pentru produse de primă necesitate. Vitali Povonski, consilier în Bălţi, este convins că acum tocmai drapelul lui Ştefan cel Mare, nu actualul tricolor, întruchipează adevărata statalitate a Moldovei. Comisia Naţională de Heraldică deja a declarat că abordarea drapelului roşu-albastru este ilegală şi reprezintă „o profanare a simbolului de stat”.

Experţii menţionează evenimentele din anii 1990. Atunci, tot aşa nişte zone ale ţării s-au separat deoarece n-au vrut să se transforme în România. Acum le ştim sub denumirea de Transnistria. Republica nerecunoscută probabil că este acum „mai moldovenească” decât Moldova însăşi.

Poate comparaţia nu este chiar corectă, deoarece o analogie totală nu este posibilă. Este puţin probabil că alianţa va declara război oraşului „căzut în dizgraţie”.

Însă este clar că ţara se confruntă cu o criză politică. Iar adoptarea de steaguri proprii de către anumite oraşe este un test serios pentru ţară.

În acest sens vă prezentăm opinia lui Vladimir Şesliuk, directorul agenţiei moldoveneşti de ştiri Nika Press.

„Din punctul de vedere al simbolului şi din punctul de vedere al acţiunilor, fireşte, situaţia este destul de gravă, deoarece ea demonstrează spiritele politice îndreptate împotriva acţiunilor autorităţilor oficiale. În prezent, în Moldova totul poate reprezenta un imbold pentru că ţara continuă să trăiască într-o atmosferă foarte tensionată, în pofida faptului că preşedintele a fost ales. Însă este vorba despre faptul că aceşti domni care au arborat alt drapel şi au iniţiat revizuirea simbolului au trăit 20 de ani sub alt drapel şi n-au avut astfel de iniţiative. După părerea mea, este vorba de o încercare de a folosi această temă pentru ajungerea la putere. Am în vedere, în primul rând, partidul lui Voronin. În ce priveşte spiritele protestatare împotriva românizării, există anumite motive de a se aborda această temă”.

Însă se poate ţine piept românizării şi prin altă metodă: să se creeze condiţii mai bune în ţară, să se reformeze. La urma urmei, dacă s-a vorbit de eurointegrare, atunci e timpul să se încerce să se construiască Europa în Moldova. Această idee nu este chiar de ordinul fantasticului. A te lupta cu ajutorul simbolurilor probabil că este posibil, probabil că dă rezultate. Însă există lucruri mai sigure şi mai de perspectivă decât lupta drapelelor.

Sursa: Vocea Rusiei

28 aprilie 2012

În centrul Chişinăului au fost împărţite panglici ”Sfîntul Gheorghe”

Foto: Noi.md

Liga Tineretului Rus din Moldova a lansat acţiunea ”Panglica Sf. Gheorghe-2012”, dedicată celei de-a 67-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. În centrul Chişinăului, lîngă Arcul de Triumf, reporterul NOI.md a încercat să afle opiniile chişinăuienilor cu privire la această campanie.

"Vom împărţi panglici tuturor doritorilor. Acesta este un simbol al victoriei, al gloriei. Vrem ca acest eveniment să reunească poporul nostru şi să trezească amintiri şi sentimente frumoase", a menţionat activista din cadrul organizaţiei Tatiana Kuzneţova.

"Scopul acţiunii constă în păstrarea pentru generaţiile viitoare a memoriei despre acea mare tragedie de la care poporul sovietic a salvat ţara noastră. În zilele de astăzi, este foarte important să se cunoască adevărul despre cine şi cum a eliberat ţara noastră. Prin urmare, sîntem convinşi că simbolul panglicii Sf. Gheorghe va deveni, astăzi, simbol al unificării tuturor forţelor patriotice pentru viitorul ţării noastre, căci nu există viitor fără trecut", a explicat preşedintele Ligii Tineretului Rus din Moldova, Igor Tuleanţev.

"Acesta este cel mai minunat lucru, pentru ca noi să nu ştim ce înseamnă război", a spus Elisaveta Belskaia, o veterană de război.

"Este un semn al victoriei. Bunicii noştri au făcut totul ca să putem trăi acum pe acest pămînt. Mă bucur foarte mult că există o astfel de sărbătoare ca 9 Mai", a spus Dima Surota după primirea unei panglici.

În acest an, Liga Tineretului Rus planifică să împartă peste 150 de mii de panglici Sf. George. Potrivit organizatorilor, de asemenea, se va putea procura panglicile Sf. Gheorghe şi autocolante pentru maşini la sediul organizaţiei. În acest an, pentru ziua Marii Victorii membrii organizaţiei au programat peste 50 de evenimente.

Sursa: Noi.md

Rogozin: „Chemările spre unirea Moldovei cu România denotă o închipuire distorsionată a istoriei”

Dmitri Rogozin - Foto: missiledefense.wordpress.com

Reprezentantul special al presedintelui rus pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, a fost într-o vizită la Tiraspol, pentru a discuta despre viitorul republicii separatiste [...]

"Dacă apar idei de unire cu România, atunci vrei nu vrei, Moldova va fi nevoită să accepte dorința Trasnistriei de a avea o viață de sine stătătoare”, a spus oficialul rus [...]

„Militarii rusi se vor afla aici atât timp cât va fi nevoie pentru ca republica să se întărească. Si, sub presiunea cuiva, noi de aici nu avem de gând să plecăm” [...]

Sursa: Yahoo.com

Radar în Transnistria în replică la scutul antirachetă european

Foto: RIA Novosti

Rusia intenţionează să amplaseze o staţie de radiolocaţie pe teritoriului republicii nerecunoscute Transnistria, informează "Nezavisimaia Gazeta" cu referire la o sursă din cercurile apropiate de preşedintele ţării.

Noul radar va funcţiona în cadrul sistemului de avertizare a unui atac cu rachete şi va fi unul din răspunsurile Rusiei la desfăşurarea scutului antirachetă în Europa şi crearea bazelor militare ale NATO în România.

Ministerul Apărării al Rusiei neagă planurile referitoare la amplasarea staţiei de radiolocaţie în Transnistria.

Sursa: Vocea Rusiei

Cooperarea ruso-chineză: interese comune, probleme comune

Foto: EPA

Rusia şi China au început duminică mari aplicaţii militaro-maritime comune, la care participă 25 de nave şi submarine, peste 20 de avioane şi elicoptere, subunităţi cu destinaţie specială. Aplicaţiile au un caracter militar preponderent şi vor dura până pe 27 aprilie.

În timpul aplicaţiilor se va pune accentul pe folosirea în luptă a forţelor militaro-maritime: părţile vor perfecţiona (între altele cu tiruri) sarcinile  apărării antisubmarin şi antiaeriene, lupta împotriva navelor inamicului, acţiunile submarinelor şi însoţirea convoaielor. De asemenea este perfecţionată aprovizionarea detaşamentelor navelor pe mare. Componenta umanitară se referă în principal la sarcini de luptă împotriva pirateriei şi operaţiile de căutare - salvare.

Aplicaţiile au loc pe teritoriul Chinei, căreia îi revin 16 nave şi şalupe de luptă, două submarine şi două nave auxiliare. Partea rusă va acorda pentru participarea la aplicaţii un detaşament de nave de luptă în componenţa crucişătorului purtător de rachete „Vareag”, trei nave antisubmarin „Amiral Vinogradov”, „Mareşal Şapoşnikov” şi Amiral Tribuţ”, care se înapoiază din zona Cornului African. Aceste nave reprezintă nucleul forţelor maritime din Oceanul Pacific. În afară de ele, la aplicaţii participă trei nave auxiliare ale Flotei Navale a Rusiei.

Trebuie relevat faptul că aplicaţiile au loc în perioada unei înăspriri a divergenţelor teritoriale dintre China şi vecinii ei. De asemenea, practic alături se desfăşoară aplicaţiilor Forţelor Maritime ale SUA şi Filipinelor. Între China şi Filipine există divergenţe legate de un grup de insule din Marea Chinei de Sud.

Ţinând cont de acest lucru, aplicaţii comune cu China sunt un răspuns evident la problema poziţiei Chinei faţă de divergenţele teritoriale ale Rusiei şi Japoniei cu privire la insulele Kurile de Sud. Poziţiile Rusiei şi Chinei în această problemă se apropie şi mai mult şi datorită faptului că în spatele oponenţilor ambelor părţi stau SUA.

O altă temă sunt relaţiile reciproce din triunghiul China-Rusia-India, deoarece istoria relaţiilor dintre India şi China este destul de complicată. Totodată, ultimii ani demonstrează permanent încălzirea relaţiilor dintre Beijing şi Delhi, păstrându-se în acelaşi timp şi relaţiile amicale ale acestor doi giganţi asiatici cu Moscova. Luna aceasta la Moscova a avut loc întâlnirea miniştrilor de Externe ai Rusiei, Chinei şi Indiei – RIC, care a demonstrat existenţa unor interese comune şi disponibilitatea de a le apăra. Mult mai multe lucruri unesc, decât despart cele trei ţări, care în multe privinţe stabilesc situaţia din zona Asiei şi Pacificului: problema afgană, evenimentele din Orientul Mijlociu, Peninsula Coreeană, situaţia din jurul Iranului. În fine, cele trei ţări au opinii apropiate în privinţa cooperării în sfera economică.

Drept urmare, devine reală apropierea dintre India şi China, iar Rusia contribuie de mult timp la acest lucru.

Sursa: Vocea Rusiei

23 aprilie 2012

La Chişinău s-au desfăşurat proteste anti-NATO

Foto: Enews.md

Liga Tineretului Rus din Moldova, în colaborare cu Partidul "Patrioţii Moldovei", a organizat pe 9 aprilie un miting în faţa Centrului de Informare şi Documentare privind NATO împotriva activizării blocului militar-politic al Alianţei Nord-Atlantice în Moldova.

"Noi ştim cu ce s-a încheiat "ajutorul" din partea NATO în Libia, Irak, Afganistan, Iugoslavia şi Georgia. Noi nu vrem un astfel de viitor pentru ţara noastră, de aceea, astăzi ne opunem publicităţii morţii, violenţei şi minciunii, care a fost adusă de către reprezentanţii NATO în Moldova", a spus liderul Partidului "Patrioţii Moldovei" Mihail Garbuz.

Sursa: Noi.md

Haos fara sfarsit la Institutul Cantacuzino. Sute de mii de vaccinuri risca sa expire in depozite

Foto: Yahoo.com

Fostul director al Institutului Cantacuzino, Radu Dorel a fost demis de cei din minister [...] tocmai pentru ca unitatea nu mai producea niciun vaccin.

Culmea e ca noul sef interimar de la Cantacuzino, Radu Iordachel, este cel in mandatul caruia institutul si-a pierdut autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile.

In acest moment de haos si neputinta intra in joc avocatul poporului care vrea sa stie cum de a ajuns aceasta institutie strategica pe butuci.

"Este atentat la sanatatea oamenilor, facem un raport si il inaintam premierului", spune Gheorghe Iancu, avocatul poporului.

Sursa: Yahoo.com

Fapta eroică a strămoşilor consolidează spiritul urmaşilor

Foto: RIA Novosti

Astăzi, 23 aprilie, în Rusia începe acţiunea „Panglica Sf. Gheorghe”, consacrată Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Până pe 9 mai, în capitală şi în regiunile ruseşti, în oraşele din multe ţări ale lumii vor fi împărţite milioane de panglici negru-portocalii. Ele sunt puse pe haine, genţi, pe antele maşinilor.

Panglica Sf. Gheorghe este un atribut al principalelor decoraţii de luptă ale Imperiului Rus, URSS şi Rusiei contemporane. Pentru prima oară, ea a apărut pe uniforma militară împreună cu ordinul Sf. Gheorghe în anul 1769. De atunci, culorile negru-portocaliu sunt considerate în Rusia un semn al vitejiei şi gloriei militare. În anii celui de al Doilea Război Mondial ele au renăscut pe ordinul sovietic al Gloriei, iar apoi pe medalia „Pentru Victorie”. În Rusia nouă a fost refăcut şi ordinul Sf- Gheorghe.

În 2005, în preajma celei de a 60-cea aniversări a Marii Victorii, „Asociaţia studenţească” din Rusia cu sprijinul RIA Novosti a decis să atragă atenţia opiniei publice asupra istoriei Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Voluntarii au împărţit pe străzi panglici negru-portocalii simbolice, pe care era scrisă adresa site-ului, unde orice doritor putea face cunoştinţă cu materialele din arhivă. În mod neaşteptat pentru organizatori, acţiunea a cuprins milioane de oameni nu numai din Rusia, ci şi de peste hotare.

Cele mai active ţări participante la acţiune au fost Ucraina, Estonia, Letonia, Grecia, Islanda, Italia, Germania, Marea Britanie, SUA, Canada, Argentina, China şi Macedonia. Acţiunea „Panglica Sf. Gheorghe” a devenit o bună tradiţie.

După cum a demonstrat sondajul efectuat de portalul SuperJob.ru, majoritatea ruşilor nu numai că aprobă total desfăşurarea acestei acţiuni în fiecare an, ci şi participă activ la ea.

"Astăzi, Panglica Sf. Gheorghe – este simbolul mişcării publice internaţionale. Anul acesta, cu forţele „Asociaţiei studenţeşti” vor fi împărţite circa 3 milioane de panglici", relevă şeful acestei acţiuni, Vasili Ovcinnikov.

„Pentru prima oară, partenerul nostru este Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei. Deja panglicile au fost trimise ambasadelor Rusiei din 92 de ţări. Pe site-ul nostru (www.cco.ru) va fi lansat blocul programului, care va informa despre locul dintr-o ţară sau alta unde poate fi primită panglica: în ce oraş şi pe ce adresă”.

Sursa: Vocea Rusiei

11 aprilie 2012

Reactorul de la Cernobâl va fi acoperit cu un nou sarcofag

Foto: RIA Novosti

La centrala nucleară Cernobâl a început construirea unui sarcofag nou. Această construcţie va acoperi cel de al patrulea bloc al centralei, unde cu 25 de ani în urmă a avut loc o catastrofă tehnologică de mari proporţii.

Cu timpul, construcţia precedentă s-a deteriorat considerabil. Construirea sarcofagului este finanţată de multe ţări, inclusiv Rusia şi se planifică că ea va fi încheiată peste 3 ani. Aceste lucrări vor costa peste un miliard de euro.

Pe 26 aprilie 1986, la al patrulea bloc al centralei nucleare Cernobâl s-a produs o explozie, care a distrus complet reactorul. În mediul înconjurător au pătruns de 400 de ori mai multe substanţe radioactive, decât în timpul bombardamentului asupra oraşului Hiroshima.

Sursa: Vocea Rusiei

Oamenii de ştiinţă israelieni au creat un medicament împotriva cancerului

Foto: RIA Novosti

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Tel Aviv au creat un vaccin, care ajută organismul uman să recunoască şi să distrugă celulele canceroase.

Testele preliminare ale preparatului „Immutsin” au arătat că noul preparat este capabil să consolideze sistemul imunitar şi să ajute la lupta împotriva bolii. Celulele canceroase nu sunt de obicei recunoscute de sistemul imunitar ca o ameninţare. „Immutsin” este menit să înveţe organismul să reacţioneze la ele.
Oamenii de ştiinţă consideră că preparatul poate fi folosit ca mijloc eficient de luptă cu asemenea forme răspândite de boli, cum ar fi cancerul de sân şi cancerul de prostată.

În cazul încheierii cu succes a testelor, vaccinul va apare pe piaţă în decurs de 6 ani.

Sursa: Vocea Rusiei

Celebrul Institut Cantacuzino risca falimentul

Foto: Sxc.hu

Renumitul Institut Cantacuzino nu mai produce nimic pentru ca nu mai are nicio autorizatie de fabricare. Vaccinurile produse de institut, de febra tifoida, de dizenterie, de difteria, de poliomielita au disparut rand pe rand [...]

In anul 1961, in vremuri comuniste , Institutul Cantacuzino producea 174 de produse biolgice, vaccinuri si seruri, inclusiv Cantastim si Polidin (vestitul ser imuno-stimulator). In 2012 a reusit, inegalabila performanta sa nu mai produca nimic [...]

Iar perspectiva e urmatoarea: nimic romanesc, totul din import [...]

Sursa: Yahoo.com

9 aprilie 2012

Criza a înmulțit cazurile de sinucidere în Europa

Foto: Yahoo.com

„Guvernul a anihilat orice șansă pentru supraviețuirea mea, care se baza pe o pensie pentru care am plătit 35 de ani, fără ajutorul statului”, scria grecul Dimitris Christoulas (77 de ani) înainte de a se sinucide miercuri dimineață, în centrul Atenei. În două zile, cazul său a făcut înconjurul presei din toată lumea.

Christoulas - fost farmacist, fost contribuabil la o uniune monetară care i-a promis bunăstare - devenea astfel un soi de simbol al tragediilor individuale, trăite dincolo de cifrele seci care însoțesc mereu măsurile de austeritate, peste tot în Europa.

Sursa: Yahoo.com

Prețul integrării europene pentru cetățenii Republicii Moldova

Foto: Polosaty.ru

Pentru ca integrarea europeană să devină o idee națională în Republica Moldova, atît guvernarea, cît și cetățenii ţării trebuie să fie mai responsabili. În acest mod, analistul politic Oazu Nantoi a comentat declaraţia recentă a președintelui Nicolae Timofti care consideră că ideea națională a moldovenilor trebuie să fie integrarea europeană.

Potrivit analistului, dacă studiile sociologice anterioare arătau că peste 65% din cetățenii țării susțineau ideea de integrare europeană, acum acest obiectiv, din motive diferite, pierde din credibilitate.

“Din momentul cînd la guvernare a venit AIE, mai multă lume a înțeles că integrarea europeană nu poate fi realizată peste noapte, dar acest obiectiv presupune o muncă asiduă aici, la noi acasă. Totuşi, odată cu aruncarea în joc a ideii aderării la Uniunea Vamală Eurasiatică, se observă şi o eroziune a ideii de integrare europeană”, a menţionat Oazu Nantoi pentru NOI.md.

În același timp, analistul politic Nicolae Chirtoacă consideră că Europa oferă Republicii Moldova un model de urmat care presupune dezvoltarea unei economii capitaliste civilizate. Potrivit lui, uneori se creează impresia că acest model este prematur pentru Moldova, din motiv că nu se cunoaște cum ar putea fi implementat.

“Problema majoră este că, în mod conștient se aplică acest model de europenizare în Republica Moldova, înțelegîndu-se bine și riscurile la adresa identității noastre. Şi problemele legate de promovarea legii antidiscriminării reprezintă un indiciu că nu totul este atît de simplu”
, a remarcat Chirtoacă.

Potrivit lui, Uniunea Europeană este într-un stadiu de dezvoltare, iar pentru Moldova, preocupată de anumite valori spirituale și creștine, unele atitudini care vin din vest nu pot fi îmbrățișate.

Sursa: Noi.md

În Bosnia a avut loc un concert fără spectatori

Foto: Allnewspoint.com

Un concert în faţa a 11 541 de scaune goale, după numărul victimelor din timpul asediului oraşului Sarajevo, a avut loc vineri, în capitala Bosniei şi Herţegovinei.

În asemenea mod, locuitorii oraşului vor comemora victimele celor 3,5 ani de asediu care a început acum 20 de ani.

Războiul din Bosnia a început pe 6 aprilie 1992. Potrivit unor date, în timpul confruntărilor au murit circa 100 de mii de persoane, iar peste 2 milioane de oameni au devenit refugiaţi.

Conflictul este considerat cel mai devastator din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Sursa: Noi.md

2 aprilie 2012

Libia: ecoul „războiului de şapte luni”

Foto: EPA
NATO refuză să ancheteze cazurile legate de moartea civililor în timpul operaţiunii de anul trecut a Alianţei în Libia. Potrivit datelor organizaţiei Amnesty Internaţional, numărul victimelor atacurilor aviaţiei NATO este de peste 150 de persoane, majoritatea lor fiind femei şi copii.
Raportul organizaţiei Amnesty Internaţional este consacrat împlinirii unui an de la adoptarea rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU în privinţa Libiei. La votul de la 17 martie 2011, Rusia s-a abţinut. Iniţial, Alianţa a primit un mandat de 90 de zile privind operaţiunea în Libia. În final, ea a durat 7 luni şi s-a încheiat după lichidarea fizică a liderului libian. În momentul de faţă se cunosc 55 de victime ale loviturilor aeriene ale NATO. Nu este exclus ca numărul lor să fie mult mai mare: apărătorii drepturilor omului au strâns aceste date în condiţiile haosului postbelic din Libia.
NATO insistă asupra poziţiei sale şi numeşte campania ca fiind „de înaltă precizie”. Fogh Rasmussen  a declarat că forţele Alianţei au folosit „proceduri dificile pentru confirmarea caracterului militar al scopului loviturilor sale”. Secretarul general al NATO regretă în privinţa „victimelor întâmplătoare”, însă în acest caz nu poţi face nimic: „la război ca la război”, iar mandatul NATO s-a epuizat şi în prezent Alianţa nu mai are nicio legătură cu Libia.

În raportul organizaţiei Amnesty Internaţional este vorba doar despre libienii care au murit în urma bombardamentelor NATO. Mulţi oameni au fost ucişi de „rebelii” susţinuţi de NATO din aer şi cu armament pe pământ. Prăbuşirea economică a ţării în urma „primăverii arabe” nu contribuie la sănătatea locuitorilor paşnici din Libia. Kirenaika şi-a anunţat autonomia. Divergenţele interetnice au atins nivelul de genocid. Puterea se află în mâinile comandanţilor militari, peste 100 de mii de oameni posedă arme, iar activitatea puterii centrale, a Comitetului Naţional de Tranziţie nu este clară, ca şi cine intră în componenţa lui. În închisori se află peste 10 000 de deţinuţi, continuă represaliile împotriva susţinătorilor lui Gaddafi. Toate încercările Tribunalului Internaţional de a obţine informaţii legate de ceea ce se petrece în închisori se încheie printr-un eşec. Cei care au introdus în Libia o asemenea democraţie „se spală pe mâini”.

În legătură cu Tribunalul Internaţional, uciderea a peste 50 de locuitori paşnici intră în categoria crimelor împotriva umanităţii şi sub jurisdicţia Tribunalului Internaţional. Însă Haga nu va risca să să acuze pe cineva din conducerea NATO.

După un an de la începerea bombardamentelor în Libia, chiar şi Occidentul recunoaşte că preţul „succesului” este foarte mare. Politologii sunt de părere că „războiul de şapte luni” poate fi singurul de acest fel. Puţin probabil că pe viitor, Consiliul de Securitate al ONU va considera că loviturile aeriene constituie o măsură adecvată privind protecţia populaţiei civile a vreunei ţări.

Sursa: Vocea Rusiei

Utilizarea drapelului bicolor a fost oficializată și la Cahul

Foto: Union.md

Pe 29 martie, consilierii comunisti din Cahul  […] au adoptat o decizie de a oficializa utilizarea drapelului bicolor, utilizat de PCRM la protestele anti-guvernamentale [...] si au decis ca pe 1 aprilie drapelul bicolor să fie arborat pe primăria din Cahul.

Reprezentantii PCRM din Consiliul municipal Bălti […] au aprobat [...] regulamentul privind utilizarea așa-numitului „drapel istoric al Ţării Moldovei” pe teritoriul Capitalei de nord a tării. Decizia a fost sustinută de către 23 de consilieri. Împotrivă au votat doar 7 [...]

Astfel de drapele au fost arborate anterior la Drochia si Edinet.

Sursa: Unimedia.md

Lui Obama i se cere să explice public discuţia avută cu Medvedev

Barack Obama - Foto: EPA

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Congresul american, John Boehner, i-a cerut preşedintelui Barack Obama să explice public dacă el are de gând să facă unele compromisuri Rusiei în ce priveşte amplasarea scutului antirachetă în Europa.

În scrisoarea adresată lui Barack Obama, el şi-a exprimat neliniştea în legătură cu declaraţiile preşedintelui american în discuţia confidenţială avută cu omologul rus, Dmitri Medvedev, la Seul.

„Întrucât au apărut presupuneri privind posibila schimbare a poziţiei SUA faţă de scutul antirachetă, ar fi corect să declaraţi public că ruşilor nu li se vor face niciun fel de compromisuri nici înainte de alegeri, nici după ele”, a menţionat republicanul John Boehner în scrisoarea adresată lui Obama, publicată astăzi în mass-media.

La întâlnirea de la Seul, Barack Obama i-a promis lui Dmitri Medvedev să manifeste o flexibilitate mai mare în ce priveşte soluţionarea problemei legate de scutul antirachetă după ce va fi reales preşedinte.

Sursa: Vocea Rusiei

BRICS pregăteşte o revoluţie financiară

 Foto: EPA
Rusia şi partenerii ei din cadrul BRICS – Brazilia, India, China şi Africa de Sud – doresc să modifice regulile jocului în FMI, Banca Mondială şi în comerţul mondial în general. Această poziţie este oglindită în Declaraţia de la Delhi adoptată joi la summit-ul din capitala Indiei.
Liderii a cinci state sunt nemulţumiţi de ritmul lent al reformării cotelor în FMI. Ei cer ca deja anul acesta să se ofere BRICS mai multe voturi în acest fond. În Declaraţia de la Delhi se menţionează că solvabilitatea FMI depinde de faptul dacă tuturor membrilor li se vor oferi drepturi egale. Potrivit expertului Maxim Braterski, ţările BRICS nu intenţionează să se resemneze cu faptul că Occidentul ignoră înţelegerile referitoare la reîmpărţirea voturilor în folosul ţărilor cu pieţe care se dezvoltă rapid. Totodată, cota lor în economia mondială creşte rapid şi constant.
„Problema nu a apărut azi sau ieri. Cu 2-3 ani în urmă, ţările BRICS au ridicat în cadrul G20, problema referitoare la aceea că în sistemul de conducere al FMI economiile lor nu sunt reprezentate proporţional cu ponderea lor. Poziţia în folosul reîmpărţirii cotelor a fost destul de coordonată şi puternică, a început mişcarea care a adăugat câteva voturi şi acţiuni în plus Chinei şi Indiei. Rusia nu a avut de câştigat absolut nimic. Acest proces într-adevăr decurge lent. Probabil că este just faptul că ţările BRICS doresc să obţină o reîmpărţire mai fermă a cotelor”.

Liderii BRICS sunt neliniştiţi şi de ritmul lent al reformării Băcii mondiale. Ei au îndemnat la evoluţia ei - de la un institut de mediere între Nordul bogat şi Sudul sărac - la un mecanism care stimulează parteneriatul echitabil. Acest lucru va permite să se rezolve mai eficient problemele dezvoltării globale, de asemenea să se depăşească împărţirea membrilor Băncii mondiale în donatori şi beneficiari.

Summit-ul de la Delhi a acuzat ţările bogate că tocmai politica lor a destabilizat economia mondială şi a provocat criza financiară globală. Între altele, liderii BRICS au relevat că politica monetară a SUA oferă avantaje unilaterale Occidentului bogat şi pune obstacole în calea dezvoltării restului lumii. Pe acest fundal, BRICS a făcut un pas serios către sistemul valutar multipolar. Bneşeconombanc din Rusia şi instituţiile analoge din alte ţări ale BRICS au semnat un acord de creditare reciprocă în valutele naţionale. Acest lucru va reduce cota dolarului în decontările reciproce, va reduce riscurile în cazul unor fluctuaţii bruşte ale cursului valutar şi aruncării de dolari în numerar pe pieţele financiare mondiale.

Cooperarea financiară a BRICS pe această bază va oferi posibilitatea creării unei Bănci a Dezvoltării. Declaraţia de la Delhi oglindeşte această poziţie a BRICS. Totodată, accesul la bancă va fi deschis şi ţărilor sărace, ceea ce le va ajuta să amelioreze infrastructura, să rezolve problema alimentelor şi a înapoierii tehnologice.
Sursa: Vocea Rusiei