18 decembrie 2012

Şueta cea de taină de la Cotroceni

Victor Ponta, Traian Basescu - Colaj: Vocea Rusiei

Liderii USL au reuşit o performanţă incredibilă. În mai puţin de două săptămâni de la alegerile parlamentare ei au pierdut o bună parte din încrederea electoratului. În fond, Victor Ponta a reuşit să lovească în toate punctele nevralgice ale propriului electorat şi, aparent, nu are de gând să-şi schimbe abordarea.

 

Este dificil de explicat comportamentul liderilor USL care s-au afişat la Cotroceni în noaptea de miercuri. În mod normal, o alianţă care a reuşit să obţină peste 60% din voturi are tot dreptul, ba chiar obligaţia morală faţă de alegători, să nu participe la „şoşoteli nocturne” organizate neoficial de liderul forţei politice care a pierdut alegerile. Oricât de mult ar încerca să uite amarul adevăr, liderii USL trebuie să conştientizeze că electoratul le-a dat votul în baza unui mandat clar şi unitar: lupta până la capăt cu Traian Băsescu. Votul din 9 decembrie nu a fost un vot pro-USL, ci un vot anti-Băsescu. În aceste condiţii, dorinţa liderilor USL de a participa la jocurile politice orchestrate de Traian Băsescu („pacte de coabitate”, „întâlniri informale” etc.) irită la maxim electoratul USL. Desigur, din perspectiva unor politicieni, dorinţele electoratului nu mai contează deoarece campania electorală s-a încheiat şi alegătorii pot fi „uitaţi pe drum” în contextul împărţirii „ciolanului bugetar” şi a funcţiilor guvernamentale.

Electoratul care se simte trădat de liderii USL nu va avea în curând vreo posibilitate de a-şi manifesta nemulţumirea, dar „şueta cea de traină” de la Cotroceni a fost interpretată drept o trădare de o bună parte din mass-media usl-istă şi de mulţi reprezentanţi notorii ai PSD şi PNL. Din perspectiva multor baroni locali şi lideri de opinie, atât Victor Ponta cât şi Crin Antonescu şi-au depăşit mandatul, participând la o întâlnire informală cu Traian Băsescu, mai ales în condiţiile în care această întâlnire a fost ţinută în secret. În acest caz se aplică principiul: lucrurile bune nu se secretizează şi tandemul Ponta & Antonescu are două probleme mari în relaţia cu propriile partide. Prima: trebuie să explice ce au făcut la Cotroceni. A două problemă (mult mai serioasă): de ce au încercat să ţină ascunsă această discuţie.

Dacă textul „actului de coabitare” va fi incompatibil cu promisiunile făcute în perioada campaniei electorale, atunci liderii USL se vor confrunta cu câteva pericole serioase. Un risc evident este „răscoala baronilor locali” care se vor simţi trădaţi de conducerea alianţei de guvernare. Pe baroni nu-i va interesa neconcordanţa dintre acţiunile lui Ponta & Antonescu şi interesele electoratului, dar în mod cert îi va irita la maxim faptul că aranjamentele în relaţia cu Băsescu au fost făcute fără consultarea lor. Al doilea risc major este „răscoala Antenelor”. Liderii USL pot deveni peste noapte inamicii numărul unu ai trustului Intact. În condiţiile în care echipa lui Dan Voiculescu este vizibil marginalizată, iar Daniel Constantin nu a fost prezent la „şueta cea de taină”, devine probabil scenariul unui atac mediatic menit să le amintească liderilor USL despre rolul „puterii a patra” în ecuaţia politică. Analizând mesajele lansate în eter de liderii de opinie din cadrul trustului Intact, se poate spune că pregătirea atacului deja a început, iar liderilor USL le-a fost transmis un ultim avertisment înaintea începerii ofensivei generalizate.

În acest context apare o întrebare firească: de ce liderii USL sunt dispuşi să-şi creeze singuri asemenea probleme, mai ales în condiţiile în care alegerile au fost câştigate cu un scor cât se poate de confortabil? Există un singur răspuns logic: toate deciziile li sunt impuse din exterior şi triumviratul Dragnea-Ponta-Antonescu nu fac altceva decât să se conformeze ordinelor venite de la Bruxelles. Concluzia pentru alegătorul român: nu contează scorul şi nu contează votul. Contează doar deciziile Uniunii Europene căreia i-a fost cedată întreaga suveranitate a României.

Sursa: Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu