18 decembrie 2012

Decizie istorică în SUA: Armele de foc ar putea fi interzise


Foto: Realitatea.net

Fabricarea, importarea vânzarea şi transferul a aproximativ 100 de tipuri de arme de asalt ar urma să fie interzise,conform unui proiect de lege iniţiat de către senatoarea Dianne Feinstein, anunţat luni. Lista include puşti şi pistoale semiautomate. Încărcătoarele cu peste 10 gloanţe ar urma să fie interzise şi ele, conform acestui text, care va fi prezentat în prima zi a următoarei sesiuni a Congresului, la 3 ianuarie, despre care senatoarea a oferit detalii într-un comunicat.

Sursa: Yahoo.com

Peste 145.000 de persoane au semnat, în trei zile, o petiţie pe site-ul Casei Albe, solicitînd preşedintelui Barack Obama să depună eforturi pentru a controla circulaţia armelor, în urma masacrului de la o şcoală primară din Connecticut, relatează AFP.



La secţiunea "We the People" a site-ului oficial al preşedinţiei americane, petiţia "Abordaţi imediat problema controlului armelor propunînd un text de lege Congresului" strînsese, pînă după-amiază, (19:00, ora României) 144.029 de semnături, fiind cea mai populară de pe site.

Această petiţie a fost creată vineri, la scurt timp după moartea a 26 de persoane - dintre care 20 de copii - la o şcoală primară din oraşul Newtown. Aceasta a depăşit cu mult pragul de 25.000 de semnături necesare pentru a garanta măcar un "răspuns" din partea administraţiei, dacă nu şi o soluţie.

Aproximativ 29.000 de persoane - nu neapărat distincte - au semnat, de asemenea, o petiţie uşor diferită ca formulare care face apel, însă, la susţinerea unor "legi stricte" cu privire la arme. Puţin peste 14.000 de persoane susţin, de asemenea, "un control mai ferm" al armelor de foc, conform unei a treia petiţii.

Duminică la Newtown, în faţa familiilor victimelor, Obama a promis să depună eforturi pentru a împiedica "tragedii" precum cea de vineri, însă nu a intrat în detalii cu privire la o problemă care se anunţă a fi foarte dificilã pe plan politic.

În SUA, Constituţia oferă dreptul de a fi înarmat.

Masacrul comis de Adam Lanza la şcoala din Newtown este al doilea cel mai grav atac de acest fel din SUA, după ce, în 2007, un atac similar a făcut 32 de victime în Virginia. 

Sursa: Noi.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu