15 decembrie 2012

Rusia şi Eurasia: În aşteptarea unei uniuni noi

Foto: Vocea Rusiei

Pe 30 decembrie se împlinesc 90 de ani de la apariţia unui nou stat – Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste. În preajma acestei date, Vocea Rusiei a organizat o masă rotundă cu denumirea „90 de ani de la întemeierea URSS: de la Uniunea Republicilor Socialiste spre Spaţiul Eurasiatic”.

În cadrul ei, politicieni, oameni de ştiinţă şi experţi au examinat următoarele probleme: ce a însemnat pentru lume apariţia noului stat, ce urmă a lăsat el în istorie şi cum a influenţat prăbuşirea lui procesele politice contemporane.

"Apariţia URSS a obligat procesele politice să evolueze în alt mod. Pentru prima oară în istoria omenirii, statul a fost edificat pe baza unei teorii ştiinţifice şi nu a proceselor naturale, el a fost prototipul instituţiilor moderne de integrare interstatală", a declarat analistul politic, Vitali Tretiakov.



„Uniunea Europeană actuală este a doua Uniune Europeană. Prima a fost Uniunea Sovietică, creată de Lenin după concepţia Statelor Unite ale Europei. URSS nu a reuşit să devină lider global, însă rolul ei în dezvoltarea republicilor unionale este de nepreţuit", a spus Tretiakov.

"Statele independente actuale au primit toate atributele de statalitate, inclusiv teritoriile şi graniţele în cadrul Uniunii Sovietice. Aşadar, aceste 14 state noi – foste republici sovietice unionale – au apărut datorită Uniunii Sovietice. Acest lucru este un fenomen foarte semnificativ în istoria mondială”.

Dar, în pofida tuturor valorilor declarate de politica sovietică, în final URSS a fost o formaţiune ineficientă, care în cele din urmă s-a prăbuşit, a declarat jurnalistul Vitali Dâmarski.

„În acest experiment, desigur au existat foarte multe plusuri. Însă, ţara a fost ineficientă din punct de vedere economic şi încleştată ideologic. Evident, acestea sunt minusuri. În final, ceea ce s-a întâmplat cu acest experiment, este un lucru obiectiv”.


"În timpul existenţei sale, Uniunea Sovietică a fost un jucător geopolitic serios. Astăzi, statele din spaţiul post-sovietic, care au început să vorbească din nou despre o uniune, dar la un nivel calitativ nou, îi îngrijorează pe partenerii noştri de peste ocean", a menţionat analistul politic, Leonid Poliakov.

„Se vede absolut clar că proiectul nostru Eurasia intră în zona unei concurenţe severe. Clinton, între altele a spus sincer: <Proiectul dumneavoastră ne deranjează>”.

Între timp, integrarea în spaţiul post-sovietic este foarte intensă. În iulie 2010, a început să funcţioneze Uniunea Vamală a Rusiei, Kazahstanului şi Belarus. De la 1 ianuarie 2012, în cele trei state acţionează Spaţiul Economic Unic. Şi alte state membre ale CSI şi-au exprimat interesul de a participa la acest spaţiu.

Sursa: Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu