20 martie 2012

Tigrii, în pericol de dispariţie

Foto: Flickr.com

Au fost număraţi tigrii Amur din Extremul Orient al Rusiei. Numărul de exemplare va fi făcut public în aprilie. Conform datelor preliminare ale recensământului, numărul total al tigrilor Amur este de  450-500 de exemplare. Numărul rămâne stabil, ceea ce înseamnă că măsurile întreprinse în vederea protejării animalelor sunt reuşite.

Recensământul tigrilor are loc întotdeauna iarna, după urmele lor. Pentru acest lucru au fost reunite 16 terenuri cu aproape 250 de rute. Recensămintele anterioare ale pisicilor mari din Extremul Orient al Rusiei, în Ţinutul Primorie şi Kraina Habarovsk, au dat următoarele rezultate: 450-500 de animale. Dacă numărul de tigri în Rusia va ajunge în următorul deceniu la 600 de animale, ţara va îndeplini planul, aprobat anul trecut la summit-ul special din Sankt-Petersburg.

Timp de un secol, numărul tigrilor pe Terra a scăzut de 25-30 de ori, cu toate că tigrul este pe cale de dispariţie, iar vânatul lui este interzis. Rezultatele vânatului barbar sunt următoarele: trei subspecii ale acestor reprezentanţi ai felinelor, Turan, Bali, Javan, nu mai pot fi întâlnite în habitatul lor natural.

În Rusia, braconierii au vânat în masă tigrii în anii 90, în jur de 50-80 exemplare pe an. Parafarmaciştii chinezi erau dispuşi să plătească pentru un singur exemplar de la 6000 de dolari în sus. În medicina estică, dinţii, oasele de tigru sunt considerate biostimulatoare.

Creşterea numărului până la 600 de exemplare până în 2022 este posibil, menţionează biologul analist al Societăţii Geografice Ruseşti, Valeri Şmunk, această cifră ar fi optimă pentru taiga Ussuri.

„Tigrii ca animale de pradă nu pot fi în număr mare. Numărul de tigri reflectă capacitatea naturii, aceea de a hrăni aceste sau alte animale, şi, prin urmare, tigrii, care se hrănesc cu ele”.

În ceea ce priveşte limita calculată a numărului de tigri, se ia în calcul şi „problema locuinţei”: habitatul mediu al femelei este de aproximativ 1400 km. Tigrii bengali trăiesc acolo pe o arie mai restrânsă. E adevărat că ei vânează mai rar: jungla le oferă mai multe posibilităţi tigrilor decât taigaua.

În taiga cele mai importante terenuri vânate sunt pădurile cu cedri şi stejar. Înainte erau tăiate nemilos, dar acum a fost oprită distrugerea acestor păduri. Asta înseamnă că tigrilor le e mai uşor să se salveze de braconieri şi să găsească pradă, afirmă Iuri Darman, şeful filialei din Extremul Orient a Fondului Mondial al Faunei Sălbatice.

„Studiul nostru a arătat că strângerea cedrului în scopuri comerciale a fost interzisă anul trecut în Extremul Orient. Taigaua este acum un loc mai liniştit pentru tigri. Anul trecut a fost o recoltă bună de cedri, de aceea chiar şi pentru mistreţi a devenit mai uşoară supravieţuirea, de aceea ne aşteptăm la creşterea numărului de tigri”.

Sursa: Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu