13 martie 2012

Distracţii sângeroase în rândul soldaţilor americani din Afganistan

Foto: Flickr.com
În Afganistan a izbucnit un nou scandal cu participarea forţelor armate americane. Potrivit martorilor oculari, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un grup de soldaţi beţi au intrat într-un sat de lângă Kandahar, învecinat cu o bază militară americană, au început să intre cu forţa în case şi să deschidă focul. În timpul acestor acţiuni, soldaţii râdeau.

Au fost omorâte 16 persoane, inclusiv 9 copii, după care soldaţii americani au ars trupurile celor ucişi.


Preşedintele Barack Obama a numit incidentul „tragic şi şocant”, fiind aproape cel mai răsunător din cele de acest gen. În mesajul transmis poporului afgan, Obama a declarat că „este profund zguduit” şi a transmis condoleanţe rudelor victimelor. La rândul său, şeful Pentagonului, Leon Panetta, i-a dat asigurări liderului afgan, Hamid Karzai, pe care evenimentele din Kandahar l-au înfuriat, că „ancheta este în curs de desfăşurare”. Potrivit Pentagonului, cel care a tras a fost un singur soldat, el fiind deja arestat.

Evenimentele tragice nu vor influenţa politica SUA în Afganistan, au declarat senatori americani din partea ambelor partide. Senator John McCain, participant la cursa prezidenţială din partea republicanilor, condamnând acţiunilor soldaţilor, a menţionat că tocmai în Afganistan au fost gândite atentatele teroriste din 2001 împotriva SUA. El a făcut apel să nu se folosească masacrul din Kandahar drept pretext pentru retragerea trupelor înainte de termen. Un alt adversar din cursa pentru postul de preşedinte, tot din partea republicanilor, Newt Gingrich, dimpotrivă, consideră că trebuie să se plece cât mai urgent din Afganistan.

După părerea lui Leonid Ivaşov, preşedintele Academiei pe Probleme Geopolitice, motivul pentru astfel de incidente este dat în decursul ultimilor ani chiar de conducerea SUA. Soldaţilor li se insuflă ideologia că soldatul duce altor popoare drepturile omului şi libertatea, îndeplinindu-şi astfel datoria umană. Orice ar face, el este iertat, deoarece el nu poate fi judecat după legislaţia afgană sau irakiană. În cel mai rău caz, el va fi închis pentru o perioadă scurtă de timp într-o confortabilă închisoare americană. Această situaţie contribuie la comportamentul inadecvat al militarilor americani în Afganistan, consideră Leonid Ivaşov.

„Militarii văd că misiunea SUA nu este acceptată de popor. Are loc prima ruptură: în loc ca democraţia americană să fie salutată, împotriva lor se întreprind acţiuni de luptă. În al doilea rând, americanii, când se lovesc de opoziţie, încep să-şi manifeste cruzimea. Ei îndeplinesc o misiune internaţională şi când acolo în ei se trage. În al treilea rând, soldaţii încep să înţeleagă că ei îşi riscă viaţa, dar li se plăteşte prea puţin. Toate aceste lucru „le încinge” creierele soldaţilor şi ei îşi pierd controlul de sine”.

În Afganistan încă nu s-a uitat incidentul legat de arderea câtorva exemplare ale Coranului la baza aeriană Bagram de lângă Kabul, în februarie. Valul de proteste cu atacuri asupra obiectivelor americane a cuprins atunci întreaga ţară. Bilanţul a fost următorul: au fost ucişi 29 de demonstranţi şi 6 americani. Iar în ianuarie Pentagonul a fost nevoit să se justifice pentru videoclipul postat pe Internet, în care patru soldaţi urinează pe trupurile unor talibani ucişi. O astfel de bătaie de joc este un indiciu de mare degradare morală, consideră psihologul Serghei Kliucinikov.

„În război, oamenilor li se trezesc instincte dintre cele mai diferite. La unii este vorba de fapte măreţie şi sacrificiu de sine, la alţii – de cruzime extreme, dorinţă de umilire a duşmanului. Respectiva înregistrare video atestă dorinţa militarilor să-şi confirme supremaţia asupra adversarului, să-l umilească în mod extrem”.

Apropo, istoricii au demonstrat că accentuarea victoriei pe calea umilirii duşmanului a fost prezentă încă din timpul primitivismului. În antichitate se obişnuia ca victoria să fie marcată printr-un strigăt şi o bătaie în piept, punând în acest timp piciorul pe duşman. Astfel de tradiţii sunt practicate până în prezent de triburi sălbatice din Borneo sau Noua Guinee. Batjocorirea trupurilor afganilor şi arderea lor sunt din aceeaşi serie. Ele demonstrează doar profunzimea rupturii psihologice a militarilor, care revin la instincte primitive. Deţinătorii unei astfel de conştiinţe bolnave, cel mai probabil nu vor fi aspru pedepsiţi, altminteri s-au micşora considerabil numărul voluntarilor dispuşi să plece în Afganistan. Însă evenimentele tragice vor influenţa în mod sigur situaţia din ţară, spune Leonid Ivaşov.

"Întreaga serie de acţiuni antiafgane şi ultimul incident extrem de grav, în care au fost împuşcaţi oameni, poate arunca în aer întreg Afganistanul. Nu doar pe talibani, ci şi pe soldaţii lui Karzai şi pur şi simplu pe cetăţenii paşnici. Se poate aştepta nu doar o creştere a spiritelor antiamericane, ci chiar o opoziţie solidară, adică o revoltă generală”.

De aceeaşi părere este şi Iuri Krupnov, preşedintele Consiliului de Observatori ai Institutului de Demografie.

„În continuare, situaţia se va agrava, deoarece zece ani de ocupaţie nu au trecut degeaba. Există nu doar dorinţa de răzbunare din partea celor care acum 10 ani au fost răsturnaţi de la putere cu ajutorul SUA, ci şi dorinţa de răzbunare pentru numărul mare de confruntări militare, care au dus la moartea celor dragi, etc. Momentul principal constă în intensificarea negocierilor pentru obţinerea dreptului de a ajunge la putere după plecarea principalului contingent al trupelor străine”.

Se pare că americanilor nu le mai pasă cine va fi la putere în Kabul după plecarea lor în 2014, de aceea ei deja stabilesc contacte cu talibanii. În toţi aceşti ani de ocupaţie, ei n-au reuşit să facă ordine în ţară, nici să creeze un regim proamerican. Situaţia din Afganistan va fi influenţată de alţi jucători de pe arena internaţională: Rusia, China, India, Pakistan şi, într-o oarecare măsură, Iran. Aceste ţări, acţionând împreună, pot nu doar să găsească calea de scoatere a Afganistanului din criză, ci să-i ofere perspective.
Sursa: Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu