12 februarie 2012

Trupe străine în Siria?

Foto: EPA

MAE rus este îngrijorat de relatările mass-media israeliene privind intrarea în Siria a unor detaşamente de trupe speciale din Qatar şi Marea Britanie. Această informaţie se va verifica, este un aspect îngrijorător, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE rus, Aleksandr Lukaşevici.

Anterior, joi, portalul israelian Debka (Debkafile) cu referire la surse proprii din serviciul naţional de informaţii a relatat că în Siria acţionează militari din Qatar şi Marea Britanie.

Potrivit Debka, soldaţii respectivi intră în componenţa trupelor cu destinaţie specială din Qatar şi Marea Britanie. Ei îndeplinesc rolul de instructori, acordă ajutor rebelilor care acţionează în zona oraşului sirian Homs. Potrivit portalului, ei nu iau parte direct la lupte. Sarcina lor este de a asigura legătura, a elabora tactica şi de a ajuta la livrarea de armament pentru rebeli.

Alex Kogan, adjunctul redactorului publicaţiei israeliene IzRus, consideră că această informaţie este îndoielnică.

„Cred că este o informaţie falsă, care poate veni din diferite surse. Poate fi răspândită chiar din interiorul Siriei pentru ca să se explice populaţiei de trupele nu pot să facă faţă rebelilor. Iar dacă e să vorbim despre referirea la serviciile speciale este pur şi simplu hilar”. 

Respectiva operaţiune specială, dacă este adevărată, poate fi numită în mod diferit. Însă, în esenţă, este o invazie pe teritoriul unui stat suveran, consideră Vladimir Isaev, expert la Institutul de Orientalistică din Rusia.

„Dacă acest lucru s-a întâmplat într-adevăr, atunci sunt evidente agresiunea şi implicarea în treburile unui stat străin, cu toate urmările iminente. Siria poate să se adreseze oricui pentru ajutor militar. Şi poate folosi orice mijloace pentru a distruge sau lua ostatici aceşti soldaţi străini pentru a prezenta dovezi ale agresiunii la adresa statului suveran. Iar în această situaţie, comunitatea internaţională nu va avea ce obiecta”.

Expertul menţionează că, cel mai probabil, este o informaţie falsă. Pentru Israel în momentul de faţă nu este utilă o dezinformare de acest gen.

Sursa: Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu