4 februarie 2012

Rănile invizibile ale Hindu Kush

Foto: EPA

„Rănile invizibile ale soldaţilor”, „Război în minţi”, „Traumatizaţi şi uitaţi”, „Starea de spirit a trupelor este proastă” – asemenea titluri pot fi citite în aceste zile în presa germană. Este vorba de numărul crescând de militari care se înapoiază acasă de la Hindu Kush cu aşa numitele tulburări post-traumatice de stres sau mai simplu „sindromul afgan”.

Potrivit ministerului Apărării al Germaniei, la războiul afgan au participat peste 100 de mii de militari germani. 53 de oameni au murit, peste 200 au fost grav răniţi. Însă după cum reiese, în ultimul timp, la fel de îngrozitoare sunt şi rănile invizibile – tulburările mintale cu care militarii se înapoiază de la Hindu Kush. Dacă în anul 2008 au fost supuşi tratamentului 215 oameni, în 2011 incomplet deja 715 militari. Potrivit declaraţiilor colonelului Peter Zimmermann, de la spitalul militar din Berlin, publicate în săptămânalul Die Zeit, creşterea statisticii unor asemenea maladii se explică prin caracterul mai dur al luptelor din Afganistan, iar în al doilea rând ridicări interdicţiei asupra temei tulburărilor post-traumatice.

Potrivit lui Zimmermann, sindromul post-traumatic este o afecţiune serioasă, când în urma stresului se modifică celulele creierului şi ele pierd capacitatea de a filtra amintirile. Caracterul consecinţelor – de la sociale până la criminogene – este bine cunoscut. După cum a reamintit directorul Institutului de evaluări strategice Serghei Oznobişcev, în interviul pentru Vocea Rusiei, "această problemă a apărut în SUA după încheierea războiului din Vietnam. Rusia s-a confruntat cu ea după acţiunile militare din Afganistan, care au durat 10 ani. Acum cu ea se confruntă  ţările NATO, ai căror soldaţi au participat la acţiuni de luptă în Bosnia Herţegovina, Macedonia, Kosovo şi acum la Hindu Kush.

„Sindromul post-militar” este un lucru foarte sensibil. Are loc devalorizarea vieţii omeneşti, sub pretexte umanitare – edificarea democraţiei, salvarea omenirii de terorism şi aşa mai departe, care provoacă modificări serioase în psihologia societăţii şi a unor anumiţi oameni”.

Sursa: Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu