23 februarie 2012

Scutul nuclear al Rusiei în viziunea lui Vladimir Putin

Foto: Rus-Sky.com
Candidatul la postul de preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin, a publicat un articol-program privind securitatea naţională şi a expus perspectivele reînarmare a Forţelor Armate cu echipament modern. Pe baza cifrelor prezentate de Putin, ar putea fi prognozată imaginea Forţelor Armate până la sfârşitul deceniului.

„În următorii 10 ani trupele vor fi dotate cu 400 de rachete intercontinentale balistice bazate pe uscat şi pe mare, 8 submarine strategice purtătoare de rachete…”, scrie Vladimir Putin.

Cifra de 400 de rachete într-o perioadă de 10 ani este foarte reală. În 2011, Forţele Armate ale Rusiei au primit în dotare circa 30 de rachete balistice intercontinentale: Yars şi Topol, cu bazare terestră, şi Bulava şi Sineva, cu bazare pe nave. Este reală creşterea producţiei de rachete cu o treime, combinând măsuri financiare şi administrative. Configurarea forţelor strategice ale Rusiei în 2020 rămâne sub semnul întrebării.

În componenţa flotei trebuie să intre 8 submarine strategice purtătoare de rachete proiectul 955. Primele trei submarine Iuri Dolgoruki, Aleksandr Nevski şi Vladimir Monomah poartă câte 16 rachete balistice intercontinentale Bulava, celelalte 5 submarine care vor fi construite conform proiectului 955U vor purta câte 20 de asemenea rachete. În total, noile purtătoare de rachete vor fi dotate cu 148 de rachete. Astfel, ţinând cont de numărul de rachete necesare pentru aplicaţii şi teste, vor fi construite circa 160-170 de rachete Bulava.

În cadrul flotei vor rămâne doar şase submarine proiectul 667BDRM. Cinci dintre ele au fost dotate cu rachete modernizate R-29RMU2 Sineva. Pentru cel de-al şaselea submarin va fi nevoie de 16 asemenea rachete. Ţinând cont de exerciţii, livrarea noii rachete modificate Liner, numărul total de rachete modernizate R-29RMU care vor fi livrate în deceniul acesta este de circa 40 de rachete.

Cota componentei forţelor nucleare navale va fi de 200-210 rachete sau circa o jumătate din potenţialul sumar strategic nuclear al Rusiei. Aceasta atestă modificarea radicală a strategiei nucleare a Rusiei: începând cu anii 50, majoritatea muniţiilor nucleare aparţineau rachetelor cu bazare terestră.

Prin urmare, Trupele de Rachete de Importanţă Strategică (RVSN) vor dispune de 190-200 de rachete. Practic, este garantat faptul că toate aceste rachete vor fi de tipul RS-24 Yars: a încetat producţia rachetelor RS-12M2 Topol-M, iar până la producţia în serie a rachetelor de generaţie nouă va trece destul timp.

190-200 de rachete Yars sunt de ajuns pentru a înlocui rachetele RS-12M Topol fabricate în anii 80-90 care intră în dotarea RVSN şi pentru a asigura un număr suficient de lansări pentru exerciţii. De asemenea, până la anul 2010 în dotarea RVSN vor rămâne circa 20 de rachete R-36M2 din ultima serie. Ele vor fi înlocuite în anii 2020-2025 cu rachete de tip nou. De asemenea în dotare vor rămâne şi 70 de rachete Topol-M fabricate în anii 1997-2011, o parte din ele va fi folosită pentru lansările în cadrul programului de extindere a resurselor desemnate.

Care va fi potenţialul sumar strategic nuclear al Rusiei la sfârşitul anului 2020? În dotarea Forţelor Navale vor intra 14 submarine cu 244 de instalaţii de lansare. RVSN vor fi dotate cu circa 250 instalaţii mobile şi silozuri de rachete. Flota aeriană va dispune de circa 80 de bombardiere strategice, fiecare cu o focoasă nucleară, conform Tratatului START-3. În total, este vorba de peste 570 de purtătoare şi circa 2000 de încărcături. Astfel, Rusia nu va ajunge la limitele prevăzute de Tratatul START-3 potrivit numărului de purtătoare de rachete (700 desfăşurate, 800 desfăşurate şi nedesfăşurate), însă va acoperi aceste restricţii datorită numărului de încărcături (1550).

Obiectivul despre care a vorbit şeful RVSN în 2011 privind desfăşurarea de noi rachete cu un număr redus de încărcături pentru a se încadra în restricţiile prevăzute de tratat, va deveni real. Încărcăturile „în plus” vor putea fi stocate şi instalate pe purtătoare în caz de necesitate, de exemplu, în cazul agravării situaţiei în lume.
Sursa: Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu