12 decembrie 2019

Ordinul Dragonului, in istorie


La data de 12 decembrie a anului 1408, regele Sigismund de Luxemburg fondează „Ordinul Dragonului”, ordin militar și religios asemănător Ordinului Templierilor, ordin ce avea ca scop protejarea creștinătății din partea de răsărit a Europei de amenințarea otomană. În primii ani de la înființare, puterea Ordinului Dragonului va atinge cote apreciabile în această parte a Europei și, deși era un ordin religios, va influența în egală măsură decizii diplomatice, militare și politice.

În anul 1437 Ordinul Dragonului avea deja un număr de 97 de cavaleri de diferite naționalități, printre care și voievodul muntean Vlad al II-lea, tatăl viitorului domnitor Vlad Țepeș. Înnobilarea lui Vlad al II-lea în funcția de cavaler al Ordinului Dragonului a avut loc în anul 1431, iar intrarea în rândurile cavalerilor acestui ordin aduce cu sine aspecte noi în biografia acestuia. Astfel, investit cu puteri depline de către regele Ungariei, Vlad al II-lea se va stabili la Sighișoara și va avea misiunea de a apăra flancul de est al Ungariei de atacurile turcești. Tot în acest timp Vlad al II-lea primește și porecla de „Vlad Dracul”, datorită probabil traducerii cuvântului „dragon” din limba germană și anume „drache”. Așadar, începând cu anul 1431, Vlad „Dracul” va apăra de la Sighișoara frontiera de est a Ungariei și tot aici la Sighișoara avea să vină pe lume, fiul său Vlad, cunoscut mai târziu sub numele de Vlad Țepeș.

Patronii spirituali ai acestui ordin sunt Sfântul Gheorghe și Sfântul Arhanghel Mihail, iar reprezentarea grafică este redată sub forma unui dragon ce are coada încolăcită în jurul gâtului, asta ca un simbol al puterii de sacrificare a propriei vieți. Și deși rămâne curios motivul alegerii acestei imagini a dragonului, care în heraldica creștină este asociat puterii malefice, reprezentarea acestui ordin prezintă simbolic sufletul unui cavaler ce și-a dat viața pentru a salva un alt suflet.

Foto: Graiul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu