31 martie 2015

Pentru un lider, e mai important sa para sanatos decât inteligent


Atunci când trebuie sa-si aleaga un lider, oamenii tind sa le dea credit candidatilor cu un aspect sanatos, în defavoarea celor care au aerul unor indivizi inteligenti, arata rezultatele unui recent studiu olandez aparut în revista Frontiers in Human Neuroscience.

Atunci când vine vorba de sansele de a fi ales în functii importante, a arata sanatos pare sa fie mult mai important decât a arata inteligent. Cel putin aceasta este concluzia unui experiment realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea VU din Amsterdam, care au urmarit sa vada ce trasaturi avantajeaza mai mult un individ în accederea sa în cariera: sanatatea, inteligenta sau atractivitatea [...] Cercetatorii spun ca s-au concentrat asupra trasaturilor faciale, deoarece acestea furnizeaza o mai mare bogatie de informatii despre o persoana.

Pentru aceastea, ei au rugat 148 de femei si barbati sa-si imagineze ca sunt în pozitia de a selecta un nou director general al aunei companii. Participantii trebuia sa faca alegerea în baza a doua fotografii ale aceluiasi barbat, modificate digital astfel încât în una sa para mai sanatos, iar în alta mai inteligent [...] Rezultatele experimentul au scos la inveala o preferinta clara pentru aspectul sanatos decât pentru inteligenta [...]

"Am aratat ca e întotdeauna important, pentru cei care aspira la posturi de conducere, sa arate sanatosi, ceea ce explica de ce politicienii si directorii investesc adesea multe eforturi, timp si bani în felul în care arata. Daca vrei sa fii ales într-o pozitie de lider, a arata inteligent este «extra» optional, în situatii specifice, în timp ce a arata sanatos pare sa fie important într-un context mai general, într-o varietate de situatii", a explicat profesorul Brian Spisak, de la Departamentul de Management si Organizare al Universitatii din Amesterdam, cel care a condus cercetarea.

Sursa: Adevarul.ro
Foto1: Relationship-doc.com
Foto2:  DreamsTime.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu