19 noiembrie 2012

Bătălia de la Stalingrad, calea spre Marea Victorie

Monumentul "Chemarea Patriei", Volgograd - Foto: artane2007/flickr.com

Cu 70 de ani în urmă, pe data de 19 noiembrie 1942, Armata Roşie a trecut la ofensivă în Bătălia de la Stalingrad. Această operaţiune a culminat cu înfrângerea completă a trupelor hitleriste. De la zidurile Stalingradului a început calea spre marea victorie din primăvara anului 1945.

În dimineaţa zilei de 19 noiembrie 1942, mii de arme de artilerie ale Armatei Roşii s-au dezlănţuit asupra poziţiilor inamicilor şi au început ofensiva. Deja peste câteva zile, trupele sovietice au înconjurat trupele inamice, alcătuite din 330 de mii de soldaţi, ofiţeri şi generali hitlerişti. În următoarele trei luni au avut loc lupte acerbe. Însă toate tentativele nemţilor de a scăpa din acest „inel” au eşuat.

Această operaţiune pe Volga numită „Uran” a fost pregătită în decurs de două luni. Stalingradul asediat a primit în secret ajutor din Siberia de Vest, creându-se un grup de asalt puternic.

Contraatacul a fost precedat de luni de lupte grele. Trupele celui de-al Treilea Reich au avansat la jumătatea lunii iulie în direcţia Stalingradului şi au fost convinse că până în august oraşul va intra sub controlul lor, deschizându-le astfel calea spre regiunile petroliere din Caucaz. Însă ei s-au lovit de o rezistenţă incredibilă din partea apărătorilor oraşului, care au fost gata să-şi sacrifice vieţile în orice moment.

Istoricii consideră acest moment unul de cotitură în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru maşina militară nemţească, care cucerise în acea perioadă aproape întreaga Europă, aceasta a fost o lovitură zdrobitoare, după care n-a putut să-şi revină.

Apărătorii oraşului îşi amintesc cum s-au dat lupte crunte pentru fiecare stradă, pentru fiecare casă. Întreaga lume a urmărit cu răsuflarea tăiată ce se întâmplă. De soarta acestei bătălii depindea soarta întregii umanităţi. Apărătorii Stalingradului au apărat nu doar oraşul lor, ci au salvat întreaga Europă şi întreaga lume de fascism. La înfrângerea trupelor hitleriste la Stalingrad a contribuit activizarea mişcării de rezistenţă în ţările europene.

Vezi: GALERIE FOTO

Bătălia de la Stalingrad, care a durat 200 de zile şi nopţi, a fost cea mai îndelungată şi sângeroasă din istoria umanităţii. În timpul apărării oraşului au fost răniţi în jur de un milion de soldaţi şi ofiţeri sovietici. Armata hitleristă a pierdut la Stalingrad o treime din trupele prezente pe frontul sovietico-german.

Sursa: Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu