15 iunie 2012

Şomajul bate recordul

 Foto: EPA

Experţii care au făcut cunoştinţă cu raportul Organizaţiei Mondiale a Muncii, în care se spune că nivelul şomajului reprezintă cifra record de 12,7%, sunt convinşi că creşterea şomajului în rândul tineretului este mai periculoasă decât criza economică.

Peste 75 de milioane de tineri şi tinere în vârstă de până la 24 de ani nu-şi pot găsi un loc de muncă. Deseori, pe această listă apar tineri specialişti care nu şi-au găsit un loc de muncă după absolvirea şcolii superioare. Cea mai gravă situaţie este în ţările din Orientul Mijlociu, care nu şi-au revenit de pe urma „primăverii arabe”. Acolo, nivelul şomajului în rândul tinerilor a crescut, în medie, cu 27%. În ultimii ani, în Europa situaţia s-a înrăutăţit simţitor, mai ales în ţările ale căror economii se confruntă cu criza.

Iată ce a declarat în această privinţă şeful secţiei germane a Institutului Europei pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei, Vladislav Belov: „În Spania, unde nivelul şomajului în rândul tinerilor până la 25 de ani este de 46%, una din cauze este boom-ul din construcţii de la începutul anilor 2000, când mulţi, chiar şi fără să termine şcoala, au muncit pe şantiere. Când boom-ul s-a terminat, oamenii s-au trezit fără profesie şi fără lucru. În Franţa, să presupunem că şomajul în rândul tinerilor este legat de numărul mare de imigranţi. Anual, în Franţa, pe piaţa muncii vin 650 de mii de tineri. Economia nu este capabilă să înfiinţeze aşa de multe locuri de muncă”.
Germania, spre exemplu, este unica ţară din UE în care în ultimii ani nivelul şomajului a scăzut. Modul în care a fost atins acest lucru dovedeşte că nici autorităţile germane nu pot propune o metodă eficientă de rezolvare a acestei probleme, consideră expertul Vasili Kolşatov.

„Oamenii care muncesc primesc foarte puţin, 25% câştigă 400 de euro sau mai puţin. Tinerilor li se oferă locuri de muncă care nu asigură supravieţuirea în Europa. Guvernele adoptă amendamente care vor reduce securitatea socială a tineretului care munceşte”.

Sursa: Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu