15 iunie 2012

Ciocniri puternice în nordul Kosovo

 Foto: EPA

Consiliul Sârb pentru Securitate Naţională s-a reunit în cadrul unei şedinţe de urgenţă pentru a examina situaţia din nordul provinciei Kosovo şi Metohia.

In dimineaţa zilei de 1 iunie, militarii KFOR au demontat o baricadă de lângă satul Rudare din nordul provinciei. Sârbii din localitate au încercat să-i împiedice pe militarii NATO. În timpul conflictului a fost rănit unul din reprezentanţii KFOR şi cel puţin patru localnici, cu toate că diferite surse afirmă că sunt mai mulţi răniţi şi se fac apeluri să se doneze sânge. Unii dintre răniţi au fost spitalizaţi, de ceilalţi nu se pot apropia maşinile Salvării: drumurile din nordul Kosovo sunt blocate de misiunea NATO.

Conducerea comunităţilor sârbe au purtat tratative cu comandamentul KFOR, după ce liderii locali au cerut populaţiei să se liniştească, deoarece militarii sunt pregătiţi să deschidă focul.

În decursul zilei, din nordul Kosovo au sosit informaţii contradictorii: despre percheziţiile efectuate în casele sârbilor, femei şi copii bătuţi, folosirea muniţiei de luptă de către KFOR. Milan Ezdic, redactorul şef al internet-portalului "Srbi Na Okup", martor la aceste evenimente, a confirmat pentru Vocea Rusiei câteva fapte: „Medicii spitalului au declarat că unul din oameni a fost rănit cu un glonț de luptă. El are o rană penetrantă şi o fractură. O altă persoană a fost rănită la cap cu un glonț de cauciuc. De faţă cu mine a fost bătută o femeie sârbă din satul Rudare. Militarii KFOR au percheziţionat casele. Nu este clar ce putea să le facă o femeie în vârstă, care nu a avut de gând să-i atace pe aceşti soldaţi”.
Milan Ezdic menţionează că în locul baricadelor militarii KFOR au instalat un punct de control. În apropiere de satul Rudare sârbii au ridicat noi baricade din pietre, iar în nordul Kosovo Mitrovica s-a luat hotărârea să fie blocate orice mijloace de transport ale misiunilor internaţionale. „Noi urmărim derularea evenimentelor”, a adăugat el.

Baricadele din nordul Kosovo au fost ridicate în vara anului 2011, după ce serviciile de intervenţie, care se supun ordinelor nelegitime ale autorităţilor din Priştina, cu sprijinul misiunii internaţionale a încercat să controleze nordul provinciei, unde majoritatea locuitorilor sunt sârbi.

Sursa: Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu