26 iunie 2019

Copiii religiosi sunt mai rai decat omologii lor seculari, arata un studiu


Academicieni de la sapte Universitati din intreaga lume au studiat copii Crestini, Musulmani dar si din familii atee pentru a analiza relatia dintre religie si moralitate.

Conform concluziilor unui studiu publicat de Universitatea din Chicago, [...] copiii crescuți fără nicio religie dau dovadă de mai multă empatie față de cei din jur, se arată în analiza făcută pe copii din mai multe țări.

Cei mai mulți oameni sunt convinși că frica de Dumnezeu este cel mai sănătos principiu pentru a-ți educa copiii. De când ai fost mic, cineva ți-a spus că există o entitate superioară care îți supraveghează activitatea și te vrea mai bun. Aceste "valori" sunt contrazise însă de concluziile studiului recent realizat de profesorul Jean Decety.

Pornind de la analizarea comportamentului a 1200 de copii din șase țări (SUA, Canada, China, Iordania, Turcia, Republica Sud Africana), cu varsta cuprinsa intre 5 si 12 ani, Decety și-a dorit să vadă rolul religiei în dezvoltarea emoțională a micuților. Cum influențează valorile religioase percepția față de cei din jur și interacțiunea cu alți oameni? Au fost analizate scenarii precum: dorința de a împărți diverse lucruri, obiceiul de a-i judeca pe cei din jur și tendința de a pedepsi persoanele care greșesc.



”Pe ansamblu, concluziile noastre contrazic percepția generală și presupunerea populară că o casă religioasă formează un copil mai altruist și mai bun cu cei din jur.”, au concluzionat autorii studiului intitulat The Negative Association Between Religiousness and Children’s Altruism Across the World (Asocierea Negativă dintre Religie și Altruismul Copiilor din Întreaga Lume).

Conform studiului publicat în "The Guardian", copiii religioși sunt predispuși la a pedepsi persoanele care greșesc și au tendința de a judeca mult mai rapid oamenii din jur. În plus, dacă trăiesc cu impresia că ceva se poate termina, preferă să nu împartă nimic cu nimeni. Una peste alta, copiii cu valori religioase sunt mai puțin altruiști, iar aceasta se pare că e realitatea tristă.

Acelasi raport a aratat ca 5,8 miliarde de oameni, reprezentand 84% din populatia globului, se declara ca apartinand unei religii. "In timp ce este in mod general acceptat ca religia contureaza valorile morale si comportamentul social al indivizilor, relatia dintre religie si moralitate este una discutabila" - se mai arata in raport.

Adaptare dupa surse:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu