8 august 2018

Cum ne asculta telefoanele inteligente - dovezile si descoperirile unui jurnalist


Un jurnalist a făcut descoperiri interesante, pe care le prezintă, spunând că „telefoanele ne ascultă şi tot ce spunem în apropierea telefoanelor noastre ar putea fi folosit împotriva noastră".

Sam Nichols, un jurnalist de la publicaţia Vice, a prezentat dovezi ca telefoanele mobile ne înregistrează şi ne ascultă chiar și atunci când nu bănuim asta. Jurnalistul a observat un lucru ciudat: după ce a vorbit cu un prieten despre o călătorie în Japonia, cei doi au început să primească anunțuri pe Facebook despre Tokyo, ceea ce le-a părut la început drept o „coincidență înspăimântătoare".

Sam Nichols a decis să facă un experiment. De două ori pe zi, timp de cinci zile, a rostit mai multe propoziții care puteau servi teoretic ca declanșatoare: de exemplu, a spus că are nevoie de cămăși ieftine pentru birou sau că se gândea să reia cursurile la facultate. Apoi a analizat cu atenție postările sponsorizate de pe Facebook.

„Schimbările [în postări] au apărut practic peste noapte. Dintr-odată, mi se prezentau informaţii despre cursuri la jumătatea semestrului la diferite universități și despre oferte de haine ieftine de la anumite branduri. După o conversație privată cu un prieten, în care i-am spus că rămăsesem fără spaţiu pentru date, mi-a apărut un anunț despre oferte ieftine de spaţiu de 20 GB. Și deși toate erau oferte bune, a fost pentru mine un fapt revelator și cu totul terifiant", a scris jurnalistul.

Mai mulți utilizatori de Internet au relatat în repetate rânduri că au fost „victime" ale unor astfel de practici: ei susțin că, chiar şi atunci când nu au menţionat un subiect într-o conversație telefonică, un obiect cu privire la care îşi exprimaseră preferinţa era apoi afișat și propus în anunțuri pe rețelele de socializare.

Sursa: Sputnik
Foto: PixaBay

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu