14 februarie 2018

Circa 1% din populație deține 82% din bogăția lumii


Circa 82% din bogăția generată in 2017 a ajuns în buzunarele și conturile a 1% din populația globală. Restul de 99% impart 18% din bogatie.

Acesta este rezultatul studiului Oxfam, care susține că economia mondială este înclinată către cei bogați, și nu către cei care  fac cea mai grea muncă.

De asemenea decalajul dintre cei foarte bogați și restul lumii s-a mărit anul trecut, întrucât peste 50% din populație nu a înregistrat o creștere a bogăției, scrie CNN.

„Boom-ul miliardarilor nu este un semn al unei economii înfloritoare, ci e un simptom al unui sistem economic defectuos" a declarat Winnie Byanyima, director executive al Oxfam International.

Studiul mai spune că oamenii „care fac hainele, asamblează telefoanele noastre și ne fac mâncarea” sunt exploatați pentru a-i îmbogăți pe cei bogați, pe marele corporații.

Raportul mai evidențiază și efectele dăunătoare ale inegalității de gen, în contextul în care datele arată că bărbații dețin cele mai multe terenuri, acțiuni și active de capital.

„Este greu să găsești un politician sau un businessman care să spună că este îngrijorat de problemele legate de inegalitate. Este și mai greu să găsești pe cineva care să facă ceva în acest sens”, spune Byanyima.

Oxfam susține că guvernele ar trebui să se concentreze mai mult pe creare politicilor care ar contribui la o distribuție echitabilă a bogăției și a drepturilor lucrătorilor, iar politicile fiscal ar trebui folosite pentru a reduce averile extreme.

Sursa: Bani.md

Un comentariu:

  1. DAR DECE STUDIUL OXFAM NU ARE CURAJUL SÃ SPUNÃ CINE SUNT ACESTI 1% CARE DETIN BOGATIILE LUMI?!NU CUMVA DE FRICA CÃ ACEST OXFAM VA FI ARUNCAT IN PUSCÃRIA CA NAZIST???!!!

    RăspundețiȘtergere