13 decembrie 2016

Dodon: Care va fi reactia Romaniei daca noi vom sustine separatistii în Transilvania?


Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat luni, 12 decembrie, că Bucureştiul ar trebui să înceteze politica unionistă în raport cu Moldova. În acest context, Dodon se întreabă cum ar reacţiona România dacă Moldova ar susţine separatiştii din Transilvania care cer unirea cu Ungaria.

„În calitate de preşedinte sunt obligat să lupt cu cei care vor să distrugă statalitatea Moldovei. Recent, prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat că planurile privind Unirea Moldovei cu România nu trebuie amânate.  Interesant, care va fi reacţia Guvernului României dacă noi vom susţine separatiştii în Transilvania, care pledează pentru unirea acestui teritoriu românesc cu Ungaria? Sau dacă vom finanţa politicieni care pledează pentru unirea Moldovei medievale, cerând să ni se întoarcă teritoriile din estul României? La ei acasă, pentru astfel de revendicări, autorităţile române te bagă la puşcărie, iar în raport cu noi ei se joacă. Asemenea poziţie nu contribuie la un dialog constructiv între statele noastre”, a menţionat Igor Dodon [...]

Dodon a susţinut că Moldova are o existenţă din secolul XIV, pe când România a fost creată în secolul XIX. „Greşeala Rusiei a fost că, în Tratatul de la Bucureşti din 1812 (încheiat între Rusia şi Turcia şi prin care Imperiul ţarist a anexat Basarabia - n.red.), s-a grăbit şi a pus frontiera pe Prut. Atunci a fost divizată Moldova. O parte a luat Imperiul Rus, altă parte au lăsat-o. Aceasta este greşeala mare a Rusiei. Ar fi fost mai bine să negocieze câteva luni şi să pună frontiera unde era Moldova istorică şi poate că Moldova ar fi fost integră şi acum”, a comentat, în urmă cu două săptămâni, Dodon.

Sursa: Adevarul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu