4 iulie 2016

Refugiatele siriene devin soții de mâna a doua în Turcia


Când o pețitoare i-a zis lui Jasmin că i-a găsit un bărbat turc pentru căsătorie, Jasmin s-a bucurat că a dat norocul peste ea. [...] Pețitoarea i-a zis că pretendentul ei avea 38 de ani, era avut și necăsătorit.

Dar, la scurt timp după logodna lor, adevărul a început să iasă la iveală. Presupusul bărbat necăsătorit avea o soție și patru copii.

După ce a aflat de soția lui, bărbatul a susținut că e divorțat, dar problemele de familie îl duceau mereu înapoi la prima soție. De fapt, nu era divorțat [...] așa că s-au căsătorit în fața imamului – o căsătorie religioasă, dar nu și juridică.

În Turcia, deși căsătoriile poligame sunt la ordinea zilei, doar prima soție are drepturi legale. Ca a doua soție [...] nu poate aplica pentru cetățenie turcă; nu poate cere compensa ție în caz de divorț și nici nu poate obține custodia copiilor rezultați din căsătorie.

Ibrahim Caner, membru al grupului religios pentru drepturile omului Mazlumder, a zis că mulți dintre acești bărbați își ascund a doua soție de prieteni și familie, pentru că adevăratul scop pentru care au luat-o e sexul și nu vor să o integreze complet în viața lor. Iar apoi, după ce se plictisesc, pot abandona femeia fără să sufere consecințe negative.

Activiștii locali spun că femeile [...] ar putea evita aceste situații dacă și-ar găsi de lucru și ar avea independență financiară. Multe femei ar prefera să aibă joburi în loc de soți, conform spuselor lui Majdoulin Elbe, coordonatoarea siriană a organizației caritabile Mercy Corps.

Sursa si Foto: Vice Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu