Harta, care arată care sunt principalele minorităţi etnice din fiecare stat european, aduce o perspectivă nouă asupra ideii de integrare, în contextul în care mişcările separatiste - toate pe criterii etnice - au ajuns în 2014 la o cotă fără precedent în Uniunea Europeană.
Fie că vorbim despre comunităţi etnice istorice - cel mai bun exemplu fiind Ucraina şi Rusia, unde minorităţile predominante sunt ruşii, respectiv ucrainenii, sau de schimbările aduse de liberalizarea circulaţiei şi a pieţei muncii în spaţiul comunitar, cum este cazul românilor, harta distribuită pe Twitter de fostul premier suedez Carl Bildt ajută la înţelegerea tensiunilor sociale care, în ultimul an, au ţinut prima pagină a ziarelor europene [...]
Românii reprezintă principala minoritate etnică în patru ţări, două datorită comunităţilor istorice - Moldova si Ungaria, iar două în contextul migraţiei masive din ultimii 10 ani pe măsură ce pieţele muncii din UE şi-au ridicat restricţiile - Spania şi Italia. La rândul ei, România apare pe această hartă sub steagul Ungariei, minoritatea maghiară fiind cea mai mare din ţara noastră.
Cu patru state în care sunt majoritari, românii ocupă locul al doilea în Europa, la egalitate cu ruşii (minoritate etnică principală în Estonia, Letonia, Belarus şi Ucraina). Turcii sunt însă pe primul loc în acest clasament neoficial, reprezentând principala minoritate etnică în cinci ţări - Germania, Austria, Olanda, Danemarca şi Bulgaria.
Sursa si Foto: Adevarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu