31 martie 2015

Pentru un lider, e mai important sa para sanatos decât inteligent


Atunci când trebuie sa-si aleaga un lider, oamenii tind sa le dea credit candidatilor cu un aspect sanatos, în defavoarea celor care au aerul unor indivizi inteligenti, arata rezultatele unui recent studiu olandez aparut în revista Frontiers in Human Neuroscience.

Atunci când vine vorba de sansele de a fi ales în functii importante, a arata sanatos pare sa fie mult mai important decât a arata inteligent. Cel putin aceasta este concluzia unui experiment realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea VU din Amsterdam, care au urmarit sa vada ce trasaturi avantajeaza mai mult un individ în accederea sa în cariera: sanatatea, inteligenta sau atractivitatea [...] Cercetatorii spun ca s-au concentrat asupra trasaturilor faciale, deoarece acestea furnizeaza o mai mare bogatie de informatii despre o persoana.

Pentru aceastea, ei au rugat 148 de femei si barbati sa-si imagineze ca sunt în pozitia de a selecta un nou director general al aunei companii. Participantii trebuia sa faca alegerea în baza a doua fotografii ale aceluiasi barbat, modificate digital astfel încât în una sa para mai sanatos, iar în alta mai inteligent [...] Rezultatele experimentul au scos la inveala o preferinta clara pentru aspectul sanatos decât pentru inteligenta [...]

"Am aratat ca e întotdeauna important, pentru cei care aspira la posturi de conducere, sa arate sanatosi, ceea ce explica de ce politicienii si directorii investesc adesea multe eforturi, timp si bani în felul în care arata. Daca vrei sa fii ales într-o pozitie de lider, a arata inteligent este «extra» optional, în situatii specifice, în timp ce a arata sanatos pare sa fie important într-un context mai general, într-o varietate de situatii", a explicat profesorul Brian Spisak, de la Departamentul de Management si Organizare al Universitatii din Amesterdam, cel care a condus cercetarea.

Sursa: Adevarul.ro
Foto1: Relationship-doc.com
Foto2:  DreamsTime.com

24 martie 2015

Fotografii ravasitoare cu soldati americani retrasi din activitate


Un studiu recent realizat în SUA arată că 22 de veterani de război se sinucid în fiecare zi. Datele studiului l-au făcut pe fotograful Devin Mitchell să realizeze o serie foto prin care a documentat vieţile veteranilor care se confruntă cu tulburări de stres post-traumatic (PTSD - Post Traumatic Stress Disease - n.n.).

Devin Mitchell a luat legătura cu foşti soldaţi americani care au luptat pe fronturile din Orientul Mijlociu pentru a-i convinge să ia parte la proiectul său fotografic. Acesta i-a lăsat pe veteranii americani să-şi aleagă costumaţia, modul în care au pozat şi chiar persoanele alături de care au vrut să fie imortalizate. Persoanele care au făcut subiectul fotografiilor lui Mitchell au fost deschise, iar rezultatul bunei colaborări sunt de-a dreptul răvăşitoare.

22 martie 2015

Angela Merkel, printre ofiţeri nazişti


Polemică în Germania, după apariţia celui mai recent număr al săptămânalului Der Spiegel. Pe copertă este cancelarul Angela Merkel printre nazişti.

Publicaţia a inclus o imagine cu Angela Merkel zâmbitoare într-o fotografie alb-negru cu ofiţeri germani, pe Acropole.

Fotografia prelucrată ilustrează un articol despre neînţelegerile dintre Germania şi Grecia în privinţa despăgubirilor cerute de Atena în urma ocupaţiei naziste din cel de-Al Doilea Război Mondial. Grecia cere 11 miliarde de euro în urma masacrului în care 218 oameni dintr-un sat au murit în vara anului 1944.

Der Spiegel a publicat controversata copertă cu doar două zile înainte de vizita premierului grec, Alexis Tsipras, la Berlin.

Pe coperta sta scris: "Europa privita de Germani - Predominanta Germana"

Sursa: Digi24.ro

18 martie 2015

Harta Europei după principalele minorităţi etnice


Harta, care arată care sunt principalele minorităţi etnice din fiecare stat european, aduce o perspectivă nouă asupra ideii de integrare, în contextul în care mişcările separatiste - toate pe criterii etnice - au ajuns în 2014 la o cotă fără precedent în Uniunea Europeană.

Fie că vorbim despre comunităţi etnice istorice - cel mai bun exemplu fiind Ucraina şi Rusia, unde minorităţile predominante sunt ruşii, respectiv ucrainenii, sau de schimbările aduse de liberalizarea circulaţiei şi a pieţei muncii în spaţiul comunitar, cum este cazul românilor, harta distribuită pe Twitter de fostul premier suedez Carl Bildt ajută la înţelegerea tensiunilor sociale care, în ultimul an, au ţinut prima pagină a ziarelor europene [...]

Românii reprezintă principala minoritate etnică în patru ţări, două datorită comunităţilor istorice - Moldova si Ungaria, iar două în contextul migraţiei masive din ultimii 10 ani pe măsură ce pieţele muncii din UE şi-au ridicat restricţiile - Spania şi Italia. La rândul ei, România apare pe această hartă sub steagul Ungariei, minoritatea maghiară fiind cea mai mare din ţara noastră.

Cu patru state în care sunt majoritari, românii ocupă locul al doilea în Europa, la egalitate cu ruşii (minoritate etnică principală în Estonia, Letonia, Belarus şi Ucraina). Turcii sunt însă pe primul loc în acest clasament neoficial, reprezentând principala minoritate etnică în cinci ţări - Germania, Austria, Olanda, Danemarca şi Bulgaria.

Sursa si Foto: Adevarul.ro