17 octombrie 2012

Rusia consideră că problema legată de Tezaurul României este de mult timp soluţionată

Foto: Colaj Vocea Rusiei

În cadrul examinării respectării de către Rusia a obligaţiilor luate ca membră a Consiliului Europei, România a cerut „returnarea tezaurului României care a fost evacuat la Moscova în timpul Primului Război Mondial”. Această cerere a fost inclusă în raportul despre Rusia al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. APCE a făcut apel la Moscova să continue negocierile bilaterale pentru returnarea bunurilor culturale confiscate de la ţări europene, inclusiv România.

Parlamentarii români consideră că restituirea ar trebui să înceapă cu cantitatea de aur a BNR care consistă în 93,4 tone în monede şi lingouri.

„Nu este pentru prima dată când parlamentarii români încearcă să internaţionalizeze o temă care şi-a pierdut de mult timp actualitatea”, a spus în acest sens Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al MAE rus.

Moscova consideră că problema legată de Tezaur a fost de mult timp reglementată pe seama decontului reciproc. Moscova nu a încasat de la Bucureşti despăgubiri în valoare de 300 de milioane de dolari. România, care a luptat de partea Germaniei hitleriste, trebuia să plătească aceşti bani în conformitate cu Tratatul de Pace de la Paris.

Sursa: Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu