31 august 2017

Adevarul despre mancarea "All Inclusive"


Un fost bucătar de pe litoral face dezvăluiri şocante despre mai multe feluri de mâncare servite la restaurantele unor hoteluri care oferă anumite pachete de vacanţă atractive pentru turişti.

Pachetele de vacanţă "All inclusive" atrag tot mai mulţi români, care trebuie să ştie însă că o mare parte din mâncarea inclusă în mesele din acest pachet este, de cele mai multe ori, refolosită.

Alimentul la care trebuie să fiţi foarte atenţi este carnea. Potrivit unui fost bucătar de pe litoral, este recomandabil să alegeţi o friptură făcută la grătar sau la tavă, şi nu una cu sos.

„În fiecare zi rămâne multă mâncare care nu se aruncă. De exemplu, dacă la cină a fost friptură la tavă şi nu s-a comsumat toată, a doua zi la prânz carnea se refoloseşte. Se spală carnea, după care i se face un sos proaspăt şi se pune din nou la masă. Nu spun că este stricată, dar nu mai este la fel de proaspătă", spune bucătarul. 

El atrage atenţia că turiştii trebuie să se ferească şi de tocătură, precum chiftele, musacaua sau sarmalele, întrucât de multe ori acest tip de carne provine de la masa precedentă. Carnea este apoi tocată şi condimentată.

Bucătarul mai spune că, în cazul peştelui, de multe ori nu este servit soiul trecut în meniu. De exemplu, în loc de şalău, se serveşte pangasius, un peşte tot de culoare albă, dar care este foarte ieftin. Peştele se găteşte pane, astfel, consumatorii nu fac diferenţa.

Bucătarul mai recomandă ca, dacă alegeţi salate, să optaţi pentru una clasică, peste care să puneţi ulei şi oţet, şi nu salate cu maioneză sau cu alte sosuri. El spune că legumele rămase, de exemplu, la micul dejun nu se aruncă.

„La fel şi mezelurile, în special şunca. Nici ouăle fierte sau brânza nu sunt aruncate. Toate sunt tăiate bucăţele şi la prânz sau cină sunt servite pe post de salată cu maioneză sau ale sosuri, care maschează faptul că nu mai sunt la fel de proaspete", dezvăluie acesta.

Nu numai carnea sau legumele, dar şi anumite feluri de desert sunt refolosite, potrivit bucătarului. De exemplu, torturile care rămân de la masa de prânz se taie în bucăţele mici „şi sunt servite la cină pe post de prăjituri cu cremă". Consumatorii ar trebui să evite tot ce este cu cremă, fiindcă aceste produse pot să nu fie proaspete.

Prăjiturile, dar şi sucurile de la "All inclusive" trebuie evitate. Sucurile de la dozator sunt făcute din praf cu apă, nu au nimic natural în ele. La fel şi supele-cremă de ciuperci sau de roşii, care nu sunt făcute din ingrediente naturale, „ci din concentrate şi apoi îngroşată de obicei cu amidon". Este mai bine să alegeţi o ciorbă în care se văd ingredientele.

Sursa: Sputnik

1 august 2017

Poezie scrisa de Nicolae Ceausescu


Preocupările culturale ale lui Nicolae Ceaușescu nu sunt povești. Sunt cunoscute relațiile de amiciție pe care le-a avut cu scriitori ai epocii, sprijinul de care au beneficiat oamenii de cultură — dar și libertatea de creației de care s-au bucurat aceștia după 1965.

Ceaușescu a citit în manuscris "Delirul", o carte periculoasă în conjunctura politică de atunci, a povestit în repetate rânduri cunoscutul jurnalist Dumitru Avram, membru al grupului de presă al fostului președinte, iar discuțiile sale cu membrii Uniunii Scriitorilor uimeau — "Ceaușescu nu vorbea aiurea, era pregătit, nu se făcea de râs, chiar avea grijă să fie de folos Uniunii".

Acum câțiva ani, Lavinia Betea, o cercetătoare care a făcut carieră și bani publicând cărți de interviuri cu personalități comuniste și diverse lucrări documentate și ciudat interpretate despre perioada dinainte de 1989, a anunțat descoperirea unei poezii scrisă de Nicolae Ceaușescu.

"Poezia nu e deloc rea, are forță — și, ce să mai vorbim, nu putem avea pretenții de la cineva care scrie așa, din plăcere, când și când — așa cum am avea de la un poet sau scriitor care asta face, prin vocație și profesie", a spus Dumitru Avram.

Poezia, descoperită în manuscris, conține greșeli de ortografie și de punctuație; dar, asemenea erori se găsesc în manuscrisele tuturor scriitorilor, ba chiar și în articolele ziarelor sau revistelor, cu toate că trec pe sub ochii corectorilor:

"De vreii să fii nemuritor
Poete scrie pentru ţară
Vers simplu dar cutezător
În el mândria de popor tresară.

Scrie de daci şi de romani
De munţi de râuri şi câmpii
De muncitori şi de ţărani
De cântecul voios de ciocârlii

Scrie de ce ni drag, de ce iubim
De eşti poet şi de partid să scrii
Prin el în ţară liber azi trăim
Scrie cât mai frumos aşa cum ştii

Să scrii că noi muncim din greu
Că totul nu-i aşa cum vrem
Dar mergem înainte tot mereu
Noi făurim uniţi tot ce avem

În tricolor avem simbol deplin
Albastru cer cu stele şi senin
Galben din holdele bogate aurii
Roşu ca sângele vărsat în bătălii"

Sursa: Sputnik