15 iunie 2012

Coreea de Nord se proclamă putere nucleară în noua sa Constituţie


 Kim Jong-Un - Foto: Realitatea.net

"Preşedintele Comisiei Naţionale de Apărare Kim Jong-il a transformat patria noastră într-un stat cu o ideologie politică invincibilă, un stat înarmat nuclear şi o putere militară de neîmblânzit, deschizând calea construirii unei naţiuni puternice şi prospere", se arată în preambul [...]

Coreea de Nord dezvoltă arme nucleare de mai mulţi ani. Potrivit poziţiei oficiale a regimului, ţara are nevoie de aceste arme pentru a se apăra de ameninţarea nucleară a Statelor Unite [...]

"Drumul mortilor" din Siberia, dezgropat dupa 60 de ani de o femeie care a supravietuit Gulagului


 Foto: ProTV

Lyudmila Lipatova, o femeie ajunsa la 70 ani, i-a condus pe jurnalistii de la BBC catre unul dintre locurile in care mii de rusi condamnati la munca pana la extenuare si moarte trebuiau sa construiasca o cale ferata [...]

Lyudmila povesteste ca "inamicii poporului" munceau la aceasta cale ferata, inamici proveniti din lumea celor care nu impartaseau convingerile sociale si politice ale sistemului lui Stalin [...]

In 1953, Stalin a murit, in timp ce calea ferata era gata pe o distanta de 600 de kilometri [...]

Astazi, Rusia isi indreapta din nou atentia asupra acestui drum, scrie BBC [...]

Sursa: Yahoo.com

Primele fisuri în axa Berlin-Moscova

 Foto: Itar-Tass.com

Relaţia cîndva privilegiată dintre Rusia şi Germania este umbrită de suspiciuni reciproce.

La Berlin, revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, după alegerile din 4 martie, a fost primită cu dezamăgire.

Angela Merkel, cancelarul german, îşi pusese speranţele în Dimitri Medvedev, predecesorul lui Putin şi actualul şef al guvernului de la Moscova, că va reuşi să modernizeze Rusia.

Anunţul din septembrie anul trecut, cînd cei doi au oficializat rocada la conducerea Rusiei, a căzut ca un trăsnet pentru Merkel, care a sperat pînă în ultima clipă că Medvedev va candida pentru un nou mandat la Kremlin.

Dezamăgirea lui Merkel a fost şi mai mare în primăvara acestui an cînd, cu cîteva zile înaintea prezidenţialelor din Rusia, ea i-a transmis un mesaj lui Putin.

Ca viitor preşedinte, Putin ar trebui să facă un gest de bunăvoinţă către Occident, prin care să semnaleze dorinţa unui nou început. Acest gest ar fi trebuit să fie eliberarea lui Mihail Hodorkovski, fostul magnat al petrolului şi rival al lui Putin, aflat de ani buni în închisoare.

Putin i-a ignorat cererea lui Merkel. De cealaltă parte, Putin o consideră pe Merkel "vasala" americanilor şi o acuză că a cedat presiunilor SUA atunci cînd a blocat accesul companiilor ruse la diferite contracte.

Sursa: Noi.md

Şomajul bate recordul

 Foto: EPA

Experţii care au făcut cunoştinţă cu raportul Organizaţiei Mondiale a Muncii, în care se spune că nivelul şomajului reprezintă cifra record de 12,7%, sunt convinşi că creşterea şomajului în rândul tineretului este mai periculoasă decât criza economică.

Peste 75 de milioane de tineri şi tinere în vârstă de până la 24 de ani nu-şi pot găsi un loc de muncă. Deseori, pe această listă apar tineri specialişti care nu şi-au găsit un loc de muncă după absolvirea şcolii superioare. Cea mai gravă situaţie este în ţările din Orientul Mijlociu, care nu şi-au revenit de pe urma „primăverii arabe”. Acolo, nivelul şomajului în rândul tinerilor a crescut, în medie, cu 27%. În ultimii ani, în Europa situaţia s-a înrăutăţit simţitor, mai ales în ţările ale căror economii se confruntă cu criza.

Iată ce a declarat în această privinţă şeful secţiei germane a Institutului Europei pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei, Vladislav Belov: „În Spania, unde nivelul şomajului în rândul tinerilor până la 25 de ani este de 46%, una din cauze este boom-ul din construcţii de la începutul anilor 2000, când mulţi, chiar şi fără să termine şcoala, au muncit pe şantiere. Când boom-ul s-a terminat, oamenii s-au trezit fără profesie şi fără lucru. În Franţa, să presupunem că şomajul în rândul tinerilor este legat de numărul mare de imigranţi. Anual, în Franţa, pe piaţa muncii vin 650 de mii de tineri. Economia nu este capabilă să înfiinţeze aşa de multe locuri de muncă”.
Germania, spre exemplu, este unica ţară din UE în care în ultimii ani nivelul şomajului a scăzut. Modul în care a fost atins acest lucru dovedeşte că nici autorităţile germane nu pot propune o metodă eficientă de rezolvare a acestei probleme, consideră expertul Vasili Kolşatov.

„Oamenii care muncesc primesc foarte puţin, 25% câştigă 400 de euro sau mai puţin. Tinerilor li se oferă locuri de muncă care nu asigură supravieţuirea în Europa. Guvernele adoptă amendamente care vor reduce securitatea socială a tineretului care munceşte”.

Sursa: Vocea Rusiei

Ciocniri puternice în nordul Kosovo

 Foto: EPA

Consiliul Sârb pentru Securitate Naţională s-a reunit în cadrul unei şedinţe de urgenţă pentru a examina situaţia din nordul provinciei Kosovo şi Metohia.

In dimineaţa zilei de 1 iunie, militarii KFOR au demontat o baricadă de lângă satul Rudare din nordul provinciei. Sârbii din localitate au încercat să-i împiedice pe militarii NATO. În timpul conflictului a fost rănit unul din reprezentanţii KFOR şi cel puţin patru localnici, cu toate că diferite surse afirmă că sunt mai mulţi răniţi şi se fac apeluri să se doneze sânge. Unii dintre răniţi au fost spitalizaţi, de ceilalţi nu se pot apropia maşinile Salvării: drumurile din nordul Kosovo sunt blocate de misiunea NATO.

Conducerea comunităţilor sârbe au purtat tratative cu comandamentul KFOR, după ce liderii locali au cerut populaţiei să se liniştească, deoarece militarii sunt pregătiţi să deschidă focul.

În decursul zilei, din nordul Kosovo au sosit informaţii contradictorii: despre percheziţiile efectuate în casele sârbilor, femei şi copii bătuţi, folosirea muniţiei de luptă de către KFOR. Milan Ezdic, redactorul şef al internet-portalului "Srbi Na Okup", martor la aceste evenimente, a confirmat pentru Vocea Rusiei câteva fapte: „Medicii spitalului au declarat că unul din oameni a fost rănit cu un glonț de luptă. El are o rană penetrantă şi o fractură. O altă persoană a fost rănită la cap cu un glonț de cauciuc. De faţă cu mine a fost bătută o femeie sârbă din satul Rudare. Militarii KFOR au percheziţionat casele. Nu este clar ce putea să le facă o femeie în vârstă, care nu a avut de gând să-i atace pe aceşti soldaţi”.
Milan Ezdic menţionează că în locul baricadelor militarii KFOR au instalat un punct de control. În apropiere de satul Rudare sârbii au ridicat noi baricade din pietre, iar în nordul Kosovo Mitrovica s-a luat hotărârea să fie blocate orice mijloace de transport ale misiunilor internaţionale. „Noi urmărim derularea evenimentelor”, a adăugat el.

Baricadele din nordul Kosovo au fost ridicate în vara anului 2011, după ce serviciile de intervenţie, care se supun ordinelor nelegitime ale autorităţilor din Priştina, cu sprijinul misiunii internaţionale a încercat să controleze nordul provinciei, unde majoritatea locuitorilor sunt sârbi.

Sursa: Vocea Rusiei