Foto: Vocea Rusiei
Iranul a sistat livrările de petrol companiilor din Franţa şi Marea Britanie. Potrivit Alizera Nikzad, purtătorul de cuvânt al Ministerului Petrolului din Iran, „noi vom vinde ţiţei unor noi clienţi”. Piaţa a reacţionat cu o creştere a preţurilor la lovitura petrolieră aplicată de Teheran asupra Parisului şi Londrei.
Însă nici Franţa, nici Anglia nu se numără printre principalii importatori de ţiţei iranian, iar companiile britanice încetaseră legăturile cu Iranul deja de câteva luni.
În jur de 70% din ţiţeiul iranian importat de Europa revine Greciei, Italiei şi Spaniei. La sfârşitul săptămânii trecute, canalul iranian de televiziune Press TV a anunţat că sistează furnizarea de petrol către aceste ţări, de asemenea, către Franţa, Portugalia şi Olanda. Mai târziu, informaţia a fost dezminţită de Ministerul Petrolului. Însă acum Iranul n-a iertat Franţa, probabil gândindu-se că exportul nu va avea mult de suferit din cauza acestor cantităţi reduse de petrol vândut. Totuşi reiese că Iranul a renunţat la planurile sale de a aplica o lovitură puternică intereselor energetice ale UE, care i-a obligat pe toţi membrii ei să înceteze importul de petrol din Iran începând cu data de 1 iulie.
Iranul speră să găsească noi cumpărători în Asia. În prezent, acolo sunt furnizare patru cincimi din petrolul extras de ei. Principalii consumatori sunt China, India, Turcia, Japonia şi Coreea de Sud. Primele trei ţări nu intenţionează să renunţe la achiziţionarea de petrol iranian. Mai mult, este posibil ca aceste ţări să cumpere o cantitate mai mare dacă va exista un surplus în urma căruia furnizorul va fi obligat să reducă preţul. Acest lucru va scăderea efectul economic de pe urma embargoului petrolier, introdus de UE sub presiunea evidentă a SUA, consideră politologul Stanislav Tarasov.
„Mecanismul sancţiunilor nu funcţionează. Sancţiunile pot da rezultate atunci când întreaga comunitate internaţională introduce blocada. Despre ce blocadă se poate vorbi dacă Turcia, de exemplu, îşi asigură 40% din necesităţile sale pe seama petrolului iranian. Despre ce blocadă poate fi vorba dacă o ţară precum China continuă operaţiunile economico-financiare cu Iranul, inclusiv în sfera petrolieră”.
Totodată, dacă regimul sancţiunilor presupune privarea Iranului de numerar în dolari şi euro, atunci el va duce negocieri cu furnizorii străini de mărfuri şi alimente în vederea deconturilor în valuta naţională. Adică el va cumpăra grâne şi ulei în ruble ruseşti şi rupii indiene, iar petrolul îl va vinde pe yuani.
Embargoul petrolier are şi un defect politic. Până în prezent, Tokyo şi Seul au refuzat să sprijine necondiţionat iniţiativa aliatului lor, Washington, de a tăia creanga de sub economia iraniană. Pentru Japonia şi Coreea de Sud interesele securităţii energetice sunt mai presus decât solidaritatea cu aliatul.
Pe 20 februarie, în Teheran a sosit un nou grup de experţi AIEA. Scopul lor este de a ajuta la detensionarea situaţiei din jurul problemei nucleare iraniene. Experţilor li s-a promis ca li se va permite accesul la toate obiectivele, inclusiv la cele care stârnesc în mod deosebit suspiciunea comunităţii internaţionale şi sunt trecut de SUA şi Israel cap de listă în cazul unor lovituri preventive. Ce-i drept, în ajunul sosirii experţilor AIEA, şeful Statului Major Interarme american, generalul Martin Dempsey, a declarat că este „prematur” să se aplice lovituri cu rachete asupra obiectivelor nucleare iraniene. La rândul său, China a avertizat Israelul, cel mai înfocat susţinător al soluţionării militare a problemei iraniene, cu privire la inacceptabilitatea unui astfel de pas.
Sursa: Vocea Rusiei