Foto: RIA Novosti
Rubla rusească va deveni valuta de plată pentru tranzacţiile dintre Rusia şi Iran, a declarat ambasadorul Republicii Islamice la Moscova Seyed Mahmoud-Reza Sajjadi.Potrivit lui, încă la summit-ul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, care a avut loc anul trecut, preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev a propus preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad ca deconturile reciproce să fie făcute în ruble.
„Din acest moment, mulţi comercianţi au început să plătească părţii ruse nu în dolari, aşa ca mai înainte, ci în ruble”, a declarat ambasadorul iranian. De acum înainte, toate plăţile cu Rusia se vor efectua doar în ruble.
Acţiunile Teheranului, sunt în primul rând, un pas de răspuns la noile sancţiuni, instituite de SUA împotriva Iranului. Conform decretului preşedintelui Barack Obama, la începutul lunii ianuarie, a fost închis accesul companiilor străine, care colaborează cu Banca centrală a Iranului, la sistemul financiar american.
Din punctul de vedere al Rusiei, sancţiunile împotriva Băncii Centrale a Iranului sunt ilegale. Prin pasul său, Moscova dă de înţeles că problema nucleară iraniană poate fi soluţionată numai cu ajutorul tratativelor, a spus Sajjadi.
Însă în spatele acţiunilor Rusiei stă nu numai politica, ci şi calculul economic, a relevat politologul Leonid Poleakov.
„În ultimii 5 ani, în calitate de valută mai mult sau mai puţin trainică, rubla s-a consolidat pe arena internaţională. La aceasta a contribuit şi ideea preşedintelui Rusiei Medvedev referitoare la crearea la Moscova a Centrului financiar internaţional. De altfel, este mai sigur să foloseşti valuta naţională în situaţiile când apar riscuri globale” [...]
Iranul a renunţat la folosirea dolarului în decontările comerciale nu numai cu Rusia, ci şi cu Japonia, China şi India.