28 decembrie 2011

Acord istoric intre China si Japonia menit sa vina de hac dolarului american

Foto: Ziare.com

Japonia si China au anuntat, public, planul economic care ia in considerare ipoteza convertirii directe a celor doua monede [...]

Astfel, acordul va permite intreprinderilor sa converteasca direct monedele chinezesti in cele japoneze sau viceversa. In prezent, conversia este facuta avand dolarul la mijloc, companiile fiind nevoite sa cumpere dolari pe care apoi sa ii schimbe in yeni sau, respectiv, yuani.

Sursa: Ziare.com

Rusia este împotriva destinaţiei antiruseşti a scutului antirachetă

Foto: Vocea Rusiei

Rusia se pronunţă împotriva destinaţiei antiruseşti a scutului antirachetă european şi nu împotriva creării sale, a declarat astăzi Serghei Karakaev, comandantul trupelor de rachete cu destinaţiei specială.

El a subliniat că deocamdată în lume există un mecanism stabil de descurajare nucleară, bazat pe pericolul folosirii armei nucleare, şi nu trebuie subminat, provocând astfel o cursă a înarmărilor.

Karakaev a menţionat că Rusia elaborează noi tipuri de rachete intercontinentale, inclusiv de categorie grea cu combustibil lichid şi o nouă rachetă de clasă medie. Acest complex va avea posibilităţi ridicate de străpungere a apărării antirachetă americane.

Sursa: Vocea Rusiei

Medvedev: Rusia nu va mai tolera ingerinţele externe


Foto: Money.ro

Rusia nu va mai accepta nici ingerinţa externă, nici "manipularea" de către "provocatori şi extremişti", a declarat joi preşedintele Dmitri Medvedev.

"Dreptul oamenilor de a-şi exprima opinia prin toate mijloacele legale este garantat, dar tentativele de a manipula cetăţenii ruşi, de a-i induce în eroare, de a alimenta conflictele sociale sunt inacceptabile. Nu vom lăsa provocatorii şi extremiştii să antreneze societatea în aventurile lor. Nu vom mai tolera ingerinţa externă în afacerile noastre interne" a precizat Medvedev.

Sursa: Money.ro

Razboi diplomatic între Franţa şi Turcia. Premierul turc acuză francezii de genocid în Algeria

Foto: Antena 3

Primul ministru al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Franţa de genocid în Algeria în anii 1940 şi 1950 [...] Erdogan a declarat că tatăl preşedintelui Nicolas Sarkozy ar putea avea cunoştinţe directe despre "masacrele" din Algeria.

"În Algeria, în 1945, aproximativ 15 % din populaţie a fost masacrată de francezi. Acesta este genocid (...) dacă preşedintele Sarkozy nu ştie despre acest genocid, ar trebui să îl întrebe pe tatăl său" a declarat premierul turc la televiziunea de stat [...]

Sursa: Ziare.ro

Iranul vrea să producă drone

 Foto: EPA

După cum a anunţat Parviz Sorouri, care conduce Comitetul iranian de politică externă şi securitate naţională, Iranul intenţionează să producă drone similare aparatelor americane RQ-170 Sentinel.

Specialiştii iranieni intenţionează să copieze drona, care a încălcat spaţiul aerian al ţării şi a fost doborâtă pe 4 decembrie. Potrivit militarilor, drona efectua o „misiune de spionaj” deasupra teritoriului Iranului. În timpul căderii, aparatul nu s-a deteriorat.

Sursa: Vocea Rusiei

26 decembrie 2011

Ciprul va primi un credit de 2,5 miliarde de euro de la Rusia

Foto: SXC.hu

Rusia va oferi Ciprului un credit de 2,5 miliarde de euro. Prima tranşă va fi trimisă pe 31 decembrie. Acordul corespunzător a fost semnat la Moscova  de ministrul de Finanţe al Ciprului, Kikis Kazamias şi adjunctul ministrului de Finanţe al Rusiei Serghei Storciak. În comunicatul de presă al ministerului de Finanţe al Ciprului se subliniază importanţa creditului rusesc, care depăşeşte 10% din PIB-ul ţării.

Ciprul se confruntă cu greutăţi serioase din cauza datoriilor Greciei, de care economia ţării este foarte strâns legată. Autorităţile Ciprului nu doresc să ceară ajutor financiar de la UE.

Sursa: Vocea Rusiei

China a intrecut SUA, devenind producatorul numarul 1 de marfuri din lume

 Foto: SXC.hu

China a devenit anul trecut cel mai mare producator de bunuri din lume. Industria sa a a fost cu 3,6% mai productiva decat cea a Statelor Unite ale Americii.

Potrivit datelor ONU, citate de profesorul de economie Mark J.Perry, China a pus capat astfel dominatiei americane care dureaza de la 1800 incoace.

Concret, China a priodus bunuri in valoare de 19.222 de mii de miliarde de dolari, reprezentand 18.89% din toate bunurile produse pe Glob in anul 2010, pe cand America a ramas cu 18,24%.

Sursa: Yahoo.com

Scutul antirachetă: Rusia este gata să dea o replică tehnico-militară SUA

Foto: EPA

În cazul lipsei progresului în dialogul privind apărarea antirachetă cu SUA, Rusia va fi nevoită să dea o replică tehnico-militară, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, în interviul acordat cotidianului „Rossiiskaia Gazeta”. Puţin mai târziu, cuvintele sale au fost confirmate de ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin [...]

Deocamdată, ţările din Alianţă nu se grăbesc să îndeplinească sarcinile date de liderii lor, care au răsunat la summit-ul de la Lisabona, desfăşurat toamna trecută, ci doar creează o tensiune suplimentară în relaţiile cu Moscova [...]

Cu cât vor exista mai puţine înţelegeri cu NATO în privinţa securităţii militare, inclusiv în privinţa scutului antirachetă, cu atât va fi mai mare „replica tehnică a Moscovei” a asigurat Rogozin [...]

Sursa: Vocea Rusiei

24 decembrie 2011

Afganii sunt împotriva raidurilor de noapte ale NATO

 Foto: EPA

Preşedintele Afganistanului Hamid Karzai a cerut NATO să înceteze imediat raidurile de noapte. După cum a declarat la Kabul purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Hamid Karzai nu doreşte ca străinii să facă percheziţii în casele afganilor.

Luni, conducerea NATO a anunţat că în pofida protestelor populaţiei, va mări numărul raidurilor de noapte. S-a afirmat că asemenea operaţiuni sunt foarte eficiente în lupta împotriva talibanilor. Însă apărătorii drepturilor omului consideră că în timpul acestor raiduri mor locuitori paşnici şi militari afgani, iar activitatea combatanţilor rămâne la acelaşi nivel. Karzai făcut nenumărate declaraţii de protest în legătură cu moartea populaţiei civile în urma acestor raiduri.

Sursa: Vocea Rusiei

Cetatenii din Kosovo se pot deplasa liber prin Serbia

 Foto: Ziare.com

Guvernul Serbiei a decis sa permita libera circulatie, pe teritoriul sau, a cetatenilor din Republica Kosovo.

Din Februarie 2008, Serbia interzisese libertatea de miscare a cetatenilor din Kosovo, dupa ce guvernul din Prishtina si-a declarat independenta [...]

Republica Kosovo si-a declarat independenta in februarie 2008, iar, din decembrie 2011, este recunoscuta de un total de 85 din 193 de state din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite [...]

In afara de Serbia, nici Romania, Rusia, China, Brazilia, Spania, Grecia, Cipru si Slovacia nu i-au recunoscut independenta.

Sursa: Ziare.com

Israelul nu va vinde Turciei sisteme de cercetare

 Foto: Vocea Rusiei

Guvernul Israelului a blocat contractul cu Turcia, referitor la livrarea sistemelor de cercetare pentru Forţele Militare Aeriene. Suma contractului cu Turcia se ridică la circa 140 de milioane de dolari, iar de executarea contractului s-a ocupat compania Elbit Systems şi Israel Aerospace Industries. Livrarea primelor sisteme trebuia să aibă loc în următoarele luni. Potrivit Elbit, contractul a fost anulat din motive politice.

Sursa: Vocea Rusiei

Ziua Forţelor Aeriene ale Rusiei

 Foto: RIA Novosti

Ieri, Forţele Aeriene ale Rusiei au  marcat 97 de ani de la întemeiere. Pe 23 decembrie 1914 împăratul Nikolai al II-lea a emis decretul referitor la formarea în armata rusă a primei escadre de avioane cu patru motoare Ilia Muromeţ, care a pus începuturile aviaţiei de bombardament nu numai în Rusia, ci şi în întreaga lume.

Acum aviaţia militară este componenta principală a Forţelor strategice nucleare ale Rusiei şi este destinată nimicirii obiectelor militare din spatele inamicului, de asemenea desfăşurării recunoaşterii aeriene.

Sursa: Vocea Rusiei

Bank of China vrea să intre pe piaţa românească

 Foto: Ziarul Financiar

Bank of China, una dintre cele mai mari bănci din lume, este interesată să intre pe piaţa românească, a anunţat, vineri, Camera de Comerţ şi Industrie a României [...]

În prezent, Bank of China deţine peste 1.000 de sucursale şi birouri în toată lumea, dintre care circa 20 în Europa [...] Bank of China este printre cele mai mari bănci din lume având, la 30 septembrie, active de aproape 1.400 miliarde euro.

Sursa: Ziare.ro

22 decembrie 2011

Vladimir Putin trebuie sa-si doboare propriul record economic


 Foto: Ziare.com

Vladimir Putin ar putea fi propriul sau concurent aprig in cursa prezidentiala de anul viitor, din Rusia. Putin va incerca sa convinga alegatorii ca poate repeta performanta primelor doua mandate, cand economia tarii a crescut cu o rata anuala medie de 7,1 la suta, intre anii 2000 si 2008 [...]

"El este liderul care […] a adus Rusia inapoi la putere si crestere economica. Rusii au renuntat la libertatea de exprimare si democratie. Majoritatea inca au incredere intr-un lidership puternic […]" a declarat Michael Ganske, director la Commerzbank.

Sursa: Ziare.com

Pentagonul pregăteşte un plan de atac împotriva Iranului

Foto: Vocea Rusiei

Teheranul „nu trebuie să subestimeze hotărârea” SUA de a împiedica apariţia armelor nucleare iraniene, a declarat marţi generalul Martin Dempsey.

El a confirmat că Pentagonul pregăteşte un plan de atac asupra obiectivelor nucleare iraniene. Washingtonul examinează toate variantele posibile, a spus Dempsey. El amenţionat că şi Israelul poate ataca Iranul. Conducerea americană şi cea israeliană fac schimb de informaţii privind programul nuclear al Iranului, a adăugat el.

Sursa: Vocea Rusiei

China da in judecata UE, pentru taxele pe emisii de carbon

 Foto: SXC.hu

Patru companii aeriene chineze vor sa actioneze in instanta o decizie luata la nivelul UE, privind taxele pe emisii de carbon impuse de la 1 ianuarie.

Cele patru companii chineze sunt sustinute de asociatia pentru transport aerian din China, care sustine ca noile taxe pe emisiile de carbon vor fi o cheltuiala de aproape 95 de milioane de euro pentru China [...]

Asociatia a cerut tuturor transportatorilor aerieni sa nu plateasca taxele pentru emisiile de carbon si sa nu negocieze cu Uniunea Europeana privind aceste taxe.

Sursa: Ziare.com

19 decembrie 2011

Aviaţia de punte efectuează zboruri deasupra Oceanului Atlantic

 Foto: RIA Novosti

Piloţii aviaţiei de punte a crucişătorului portavion „Amiral Kuzneţov” au început zboruri de instrucţie în nord-estul Oceanului Atlantic, a menţionat astăzi Vadim Serga, purtătorul de cuvânt al Flotei de Nord.

Potrivit acestuia, măiestria profesională şi-o perfecţionează şi echipajele de pe elicopterele de navă, care au baza nu doar pe crucişătorul sus-menţionat, ci şi pe alte nave: submarinul „Amiral Ceabanenko” şi nava de pază „Iaroslav Mudrâi”.

Recent, navele s-au aprovizionat cu apă şi alimente în Golful Moray Firt şi au continuat deplasarea în direcţia Mării Mediterane. Navele vor intra şi în portul sirian Tartus.

Sursa: Vocea Rusiei

Coreea de Nord: Puterea a trecut la succesor

 Foto: EPA

Liderul Coreii de Nord, Kim Jong-Il, a încetat din viaţa la vârsta de 69 de ani. Decesul a survenit sâmbătă 17 decembrie în urma unei crize cardiace, după o inspecţie făcută în ţară. Anunţul oficial a fost făcut luni dimineaţa. Kim Jong-Il a condus ţara din 1994, moştenind puterea după moartea tatălui său, Kim Il Sen, fondatorul Coreii de Nord [...]

Urmaşul politic al lui Kim Jong-Il este fiul său mai mic Kim Jong-Un. El are 27-28 de ani, a terminat studiile medii în Elveţia, vorbeşte engleza şi germana. El a fost desemnat urmaşul oficial al lui Kim Jong-Il cu peste un an în urmă. Aceeaşi cale a fost urmată la timpul său şi de Kim Jong-Il [...]

Înlocuirea liderului nord-coreean a provocat tensiune în regiune. Conducerea Japoniei a convocat o şedinţă de urgenţă. Şi preşedintele sud-coreean a convocat de urgenţă Consiliul de Securitate Naţională. Totodată, Lee Myung-Bak deja a ordonat intensificarea pregătirii de luptă a armatei şi l-a sunat pe preşedintele american, Barack Obama, confirmând obligaţiile unionale ale celor două ţări în sfera securităţii [...]

Sursa: Vocea Rusiei

17 decembrie 2011

Moartea lui Muammar Gaddafi, posibilă crimă de război

Foto: SXC.hu

Moartea fostului lider libian Muammar Gaddafi ar putea fi o crimă de război, a apreciat ieri, la New York, procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), cu sediul la Haga, Luis Moreno Ocampo [...]

El a insistat în cadrul unei conferinţe de presă că "moartea lui Muammar Gaddafi este una din problemele care trebuie clarificate - ce s-a întâmplat de fapt acolo - deoarece există serioase suspiciuni că este vorba de o crimă de război" [...]

Sursa: Evz.ro

Rusia a avertizat Israelul în legătură cu o operaţiune împotriva Iranului

Foto: Vocea Rusiei

Rusia a avertizat Israelul în legătură cu o operaţiune militară împotriva Iranului, a declarat pentru canalul de televiziune Rossia 24 Serghei Riabkov, adjunctului ministrului rus al Afacerilor Externe. Potrivit acestuia, „regiunea este destabilizată, există multe conflicte, totul clocoteşte şi încă un conflict armat, mai ales de o astfel de anvergură, va fi o catastrofă”.

Rusia consideră că în toate problemele legate de dosarul nuclear iranian trebuie să se ajungă la o înţelegere la masa tratativelor. Riabkov a menţionat că la întâlnirea de la Moscoa cu şeful MAE izraelian, Avigdor Liberman, „poziţia rusă a fost prezentată în acest mod”.

Sursa: Vocea Rusiei

Marina Chineza este pregatita de razboi

 Foto: EPA

Vecinii Chinei sunt preocupaţi de rapoartele mass-media citandu-l pe liderul chinez Hu Jintao, care a ordonat comandamentului Marinei Armatei de Eliberare Populara de a se "pregăti pentru un război." Potrivit lui, în anii următori Marina ar trebui să "isi definitiveze modernizarea acestuia, adunandu-si toate forţele pentru un război, precum şi in vederea consolidarii securităţii naţionale." Acest lucru a fost spus la o întâlnire a conducerii de vîrf militară şi politică a ţării pe 6 decembrie.

Pentru China, renumit
ă pentru politica sa înţeleaptă şi prudentă, acest lucru este, la prima vedere, destul de ciudat. Cu toate acestea, după cum este arătat de către experţii străini, declaraţia liderului Chinei a fost retipărită de mai multe ziarele din China. Astfel, există posibilitatea ca jurnaliştii făcut o greşeală în traducere. Analiştii britanici spun declaraţia liderului chinez poate fi tradus din limba chineză, atât ca "luptă armată" cat si "conflict militar", insă esenta nu se schimba prea mult.

Este semnificativ faptul că în ultimii ani, ambiţiile militare ale Chinei surprind tot mai mult nu numai vecinii săi, cu cei mai multi dintre ei avand litigii teritoriale nerezolvate, dar şi Statele Unite ale Americii, deopotriv
ă.

Sursa: Pravda

Nivel înalt de cooperare militară între Rusia şi India

Foto: Admship.ru

Noul submarin rusesc Amur-1650 participă la concursul desfăşurat de India de cumpărare şi producţie autorizată a 6 submarine şi este unul dintre pretendenţii la victorie. La cererea Forţelor Navale ale Indiei, biroul de proiectare navală Rubin a desfăşurat modernizarea serioasă a submarinului Amur-1650.

Submarinul este dotat cu o instalaţie energetică de aer independentă, care prevede amplasarea pe ea a noilor rachete, inclusiv rachetele supersonice BrahMos de provenienţă ruso-indiană. Deci există şanse de a câştiga, cu toate că şi concurenţii, germanii şi suedezii, au ce propune. Însă succesul sau insuccesul la o licitaţie nu modifică tabloul cooperării militaro-tehnice ruso-indiene, care se dezvoltă cu destul succes. Putem da multe exemple. Rusia modernizează pentru India portavionul Vikramaditya, care va fi testat anul viitor, relevă Victor Litovkin [...]

În acest mod, nu există niciun fel de orientare a Indiei în direcţia elaboratorilor şi producătorilor de armamente şi tehnică militară din Europa şi SUA, aşa cum afirmă Occidentul. Mai ales ţinând cont de faptul că va fi realizat un asemenea super-proiect comun ruso-indian, ca avionul de generaţia a 5-cea.

Sursa: Vocea Rusiei

Putin, atac frontal la Statele Unite


 Foto: SXC.hu

Şeful executivului de la Moscova, candidat la prezidenţialele din martie 2012 la care va câştiga, cel mai probabil, un al treilea mandat la Kremlin, este iritat de suspiciunile exprimate recent de administraţia de la Washington privind corectitudinea alegerilor legislative din 4 decembrie […]

"Am impresia că SUA nu au nevoie de aliaţi, ci de vasali" a declarat premierul, avertizându-i pe americani că, dacă vor continua să îşi impună voinţa la nivel internaţional, vor rămâne în final fără parteneri.

Sursa: Evz.ro

13 decembrie 2011

Coperarea dintre Rusia şi Siria în sfera militară

Foto: Vocea Rusiei

Rusia nu a sistat livrările de arme în Siria în conformitate cu contractele încheiate anterior, întrucât nu există restricţii cu privire la livrările de armament în această ţară, a declarat Viaceslav Dzirkaln, directorul adjunct al Serviciului Federal de Cooperare Tehnico-Militară din Rusia.

Siria este cel mai mare importator de armament rusesc din regiune. După destrămarea URSS, în legăturile tehnico-militare dintre cele două ţări a intervenit o pauză, însă deja în 1996 contactele s-au revigorat, a fost semnat un protocol referitor la efectuarea deconturilor într-o valută convertibilă în mod liber [...]

In Siria au fost livrate rachete antitanc „Kornet” şi „Metis”. Printre marile contracte deja realizate se numără livrarea de 36 de complexe antiaeriene „Panţâr S”, modernizarea întregului parc sirian de tancuri T-72, de asemenea, a parcului aviatic MiG-29 [...]

Sursa: Vocea Rusiei

China ar putea depasi pana in 2015 SUA la capitolul comert online

 Foto: SXC.hu

China, cu cei jumatate de miliard de internauti ai sai, ar putea ocupa pana in 2015 primul loc in ceea ce priveste valoarea comertului online, depasind la acest capitol SUA [...]

Numarul clientilor care fac achizitii pe internet ar urma sa creasca de la 145 de milioane la 329 de milioane pana in 2015, potrivit raportului Boston Consoulting Group [...]

In urmatorii cinci ani, explozia cumparaturilor online va face ca internautii chinezi sa cheltuiasca fiecare circa 1.000 de dolari pe an [...]

Sursa: Infochina.ro

Trupele iraniene sunt în stare de alertă

 Foto: EPA

Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice (CGRI) a fost plasat în stare de alertă pe fundalul intensificării presiunilor comunităţii internaţionale asupra Iranului. Potrivit ziarului "Guardian", reprezentanţii serviciilor speciale afirmă că autorităţile Iranului planifică să plaseze infanteria şi artileria în direcţiile defensive de bază. Comandantul CGRI, generalul Mohammed Al-Jaafari a ordonat să se concentreze rachetele balistice cu rază mare de acţiune la obiectivele secrete din ţară, unde ele vor fi protejate de loviturile inamicilor şi vor putea fi folosite pentru atacuri în replică.

Conducerea Iranului are temeri că Iranul poate deveni obiectul unui atac coordonat din partea ţărilor occidentale, cu scopul distrugerii elementelor-cheie ale infrastructurii sale nucleare.

Sursa: Vocea Rusiei

Marea Britanie: "Nu dorim să cedăm suveranitatea naţională"

 Foto: Yahoo

Ministrul britanic de externe William Hague a declarat azi că Marea Britanie a refuzat să se alăture acordului interguvernamental pentru consolidarea disciplinei interguvernamentale [...] "Marea Britanie nu mai doreşte să cedeze puteri naţionale, nu dorim să ne cedăm suveranitatea", a mai adăugat Hague.

In cadrul unei conferinţe de presă la încheierea primei zile a summitului de la Bruxelles, premierul Marii Britanii, David Cameron, a apreciat că "Dacă nu poţi obţine siguranţă în interiorul tratatului, este mai bine să rămâi în afară".

Sursa: Realitatea.net

Hague a încercat să relativizeze refuzul manifestat de premierul David Cameron la propunerile omologilor săi europeni, afirmând că situaţia nu este deloc inedită. "Marea Britanie nu a adoptat euro şi suntem mulţumiţi că nu l-am adoptat. Nu am adoptat acordurile de la Schengen (asupra liberei circulaţii a persoanelor) şi suntem foarte mulţumiţi că nu am făcut acest lucru" a explicat ministrul conservator. 

Sursa: Yahoo

12 decembrie 2011

Pakistanul se pregăteşte să respingă raidurile NATO

 Foto: EPA

Comandamentul militar al Pakistanului şi-a anunţat intenţia de a amplasa la graniţa cu Afganistanul mijloace de apărare antiaeriană pentru a respinge eventualele raiduri ale aviaţiei NATO, a menţionat, astăzi, generalul Ashfaq Nadeem, purtătorul de cuvânt al comandamentului pakistanez.

Pakistanul a fost nevoit să ia astfel de măsuri după ce, în urma unui atac al aviaţiei Alianţei în zona Momand pe 26 noiembrie, şi-au pierdut viaţa 25 de militari pakistanezi.

Anterior, comandamentul armatei pakistaneze a dat ordinul de a deschide focul de răspuns în cazul unor noi atacuri ale NATO.

Sursa: Vocea Rusiei

SUA către Iran: "Vrem drona înapoi!"

Foto: Yahoo

Preşedintele Barack Obama a anunţat că Washingtonul a cerut Teheranului drona CIA, care a căzut în mâinile iranienilor la începutul lunii.  "Am cerut-o înapoi. Vom vedea cum răspund iranienii" a declarat azi Obama, potrivit BBC.

Oficialii americani s-au declarat îngrijoraţi de pierderea unei drone sofisticate lângă graniţa estică a Iranului cu Afganistanul […] Aeronava fără pilot, RQ-170 Sentinel, beneficia de o tehnologie de ultimă oră pentru spionaj şi evitarea radarului […]

Sursa: Yahoo